2015-04-12

Vad är det för gubbar?

Bild Uddevalla Hembygdsförening.

Ja, vad är det för gubbar? Det kan kanske vara i Folkets hus och det ser ut som ett blåsinstrument i högra bildkanten. Andre man från höger ser ut som musikfanjunkare Oscar Rönnqvist och mannen i mitten känner jag igen. Kan han heta Svanberg?  //

7 kommentarer:

 1. Mikael Svanberg polis

  J.A

  SvaraRadera
 2. Sannolikt från en konsert. Mycket riktigt vår polis Mikael Svanberg, som även var en utmärkt sångare

  SvaraRadera
 3. Tredja man från vänster är Olof Helsing, som ägde Helsings pappershandel tillsammans med sin bror Carl Helsing. Affären låg på Norra Drottninggatan, där idag Langes parfymeri ligger.

  E.G.N.

  SvaraRadera
 4. Visst, det är Mikael Svanberg. Han hade gåvan att kunna sjunga och var tenor. Minns vid ett tillfälle att Mikael skulle sjunga den älskade sången " Jag har hört om en stad", vid en begravning.
  Prästen meddelade att en sådan sång får "inte förekomma i min kyrka". Organisten kommer inte
  att ackompanjera för övrigt. Mikael kommenterade, "va bra, då sjunger jag den á capella".
  Dagen kom för begravning och Mikael Svanberg framförde sången med stort engagemang. Organisten/musikdirektören kunde inte hålla sig, utan föll in med komp. i både andra och tredje versen. Isen var nu bruten.
  Kjell-Åke Lanestam

  SvaraRadera
 5. Mannen längst till vänster, kan det möjligen vara Herbert Carlsson, tidigare fastighetsmäklare på söder, Hellevigsgatan ?
  Kjell-Åke Lanestam

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är en konsert med ua stadsmusikkår och ua manskör i folkets hus i slutet på 1950 talet.Jag kan inte alla namnen men bredvid Oskar R står Gustav Nilsson som på den tiden var ordf. för stadsmusikkåren sedan Mikael Svanberg Helsing och sist står Herbert Carlsson. Jag var själv med på den spelningen men det är ju historia i dag. Janne C.

   Radera
 6. Tack för dessa härliga Minnen. Som student vid H.a.l. i slutet på 40-talet man alltid kund hos Helsings. På den tiden fanns det ju också en "riktig" Polis, som både syntes och hördes. Hälsningar Bertil Jansson.

  SvaraRadera