2015-04-01

Queen Mary 2 till Uddevalla - Största fartygsanlöpet sedan Uddevallabron byggdes

Det har länge varit en väl förborgad hemlighet att Uddevalla idag kommer att få besök av det gigantiska passagerarfartyget Queen Mary 2. Bara den innersta kretsen av kommunalråd och företrädare för Uddevalla Centrumförening  och så klart Uddevalla Hamnterminal har känt till besöket enligt dess VD Ulf Stenberg.

Queen Mary 2 trafikerar i vanliga fall Atlanten på linjen Southampton – New York men har nu chartrats av en amerikansk dollarmiljardär med rötter i Uddevalla. Det skall vara hans eget initiativ att fartyget går in till Uddevalla där hans förfäder bodde. 

Fartyget är fyllt med faciliteter för lyx och underhållning. I inredningen har man försökt återskapa något av den art déco-stil som var populär under 1920- och 1930-talen, och som bland annat kännetecknade den första Queen Mary och hennes rival, det franska fartyget Normandie.

Queen Mary 2 har imponerande mått:

Längd 345 m (jfr Nanny 364 m)
Bredd i vattenlinjen 41 m
Bredd över bryggvingarna 45 m
Djupgående 10,1 m
Fart 29,6 knop
Besättning 1 253
Passagerare 3 056

Efter att under natten och förmiddagen ha kryssat sig in på fjordarna mot Uddevalla beräknas hon passera Uddevallabron exakt kl 13 i extremt långsam och försiktig fart med tanke på hennes imponerande mått som nästan inte medger passage genom det trånga sundet och under bron. Uddevalla Hamnterminals VD Ulf Stenberg har noga studerat de yttre förutsättningarna för att Queen Marys skall klara passagen. Trafikverket kommer för säkerhets skull att stänga av bron för trafik medan passagen pågår.

Väl igenom kommer hon att ankra upp på redden då det inte finns kajer som räcker till. Passagerarfartygen M/S Byfjorden och M/S Rania kommer att gå i skytteltrafik mellan Queen Mary och kajen vid Gamla badhuset med många köpsugna kryssningsturister in till centrum där affärerna kommer att ha öppet hela kvällen. Hos Uddevalla Centrumförening är man mycket nöjda med fartygsbesöket som förstås kommer att ge lite extra klirr i kassan.

Queen Mary 2 ligger sedan kvar på redden under natten och avgår igen redan i morgon.  //

5 kommentarer:

 1. Det får man inte missa! Kanske man får träffa Queen Mary i egen hög person. Är det första april så är det!
  Maj-Britt J.

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt! Hoppas uddevallaborna går man ur huse. Det här blir en stor fest!!!

  SvaraRadera
 3. Det var nästan jag gick på det!
  (Och var på väg att åka in till Uddevalla för att titta)
  Lasse T

  SvaraRadera
 4. Dom ska säkert bussas till Torp...

  SvaraRadera
 5. Guidar du alla på Gustafsberg och bjuder på skumpa Gunnar?? Frack på!

  SvaraRadera