2014-06-30

En händelserik dag i Uddevalla hamn

I dag hade jag förmånen att få göra ett studiebesök i Uddevalla hamn där jag blev guidad av VD:n för Uddevalla Hamnterminal Ulf Stenberg. Besöket hade initierats av den stora import av vindkraftverk som pågår som bäst men det skulle visa sig att där fanns betydligt mer intressant att ta del av.

Som till exempel vid gamla hamnområdet vid Badö där en båt precis hade anlöpt för att lasta spannmål från de stora silona. Det ligger nästan alltid en spannmålsbåt vid den kajen.

Vid Skeppholmspiren låg roro-fartyget ELBE HIGHWAY och lastade chassier, båda nya och gamla.
ELBE HIGHWAY avgick redan under eftermiddagen efter en snabb lastning som påbörjades i morse. Nästa anhalt blir Zeebrügge för att därifrån gå vidare över Atlanten till Panamakanalen och sedan ner längs Sydamerikas västkust till destinationsorten.
Därefter tog vi en titt på lossningen av pappersmassa som skulle vidare till Arctic Paper i Munkedal. Balarna hämtades vid fartyget och kördes in i ett gigantiskt hamnmagasin där de lagras inför vidare transport.
Ännu längre västerut inom Sörviksområdet pågick lossning av salt från fartyget MONTE. Saltet kom från Tyskland. Trots att jag tyckte att jag stod en bra bit från lossningsområdet märkte jag ganska snabbt att det virvlade av saltkristaller i luften och det smakade salt i munnen.

Synligt från Bastiongatan ligger dessa rundvirkestravar och i framtiden kommer virkeshanteringen att öka.
Dagens studiebesök och Uddevalla Hamnterminals verksamhet sammanfattas här av VD Ulf Stenberg.

Det var ett lärorikt besök. I hamnverksamheten ingår många komponenter som man inte tänker på till vardags. Ta till exempel Uddevalla Specialtransporters enormt långa fordon för att transportera de långa "rören" till vindkraftverken.

Alla har förstås inte möjligheten till ett sådant här studiebesök då hamnverksamheten numera omfattas av många både säkerhets- och arbetsmiljöregler men jag hoppas att du som orkat igenon videoklippen har utbyte av dessa.  //

1 kommentar:

  1. Göran Stawreberg2014-07-01 22:05

    Ett fantastiskt fint och upplysande reportage.
    Tack för det!

    Med vänlig hälsning/Göran

    SvaraRadera