2014-06-22

Svenskholmen på oljecisternernas tid

Bilden tagen från Lövåsberget ur Sune Sundbergs Bok Dikt och verklighet med bilder.

Saker och ting förändras. Det var i början av 1960-talet som Svenskholmarna började plansprängas och utrymmet dem emellan fylldes igen med sprängsten och dagens Svenskholmen bildades. Allt för att bereda plats för oljecisterner i Uddevallas nya oljehamn.
Bild tagen från Skeppsviken ur Sune Sundbergs Bok Dikt och verklighet med bilder.

Att Skeppsvikens popularitet som badplats praktiskt taget upphörde var givet. Lägg därtill att Uddevallavarvet fortfarande målade nybyggena med mer eller mindre hälsovådliga bottenfärger.

Det blev också dödsstöten för campingen på Skeppsviken liksom Skeppsvikens café.

I slutet av 1980-talet och i början av 1990-talet började cisternerna att rivas. Jag var faktiskt själv uppe på några av dem innan de revs. Det talades om att de skulle flyttas till Baltikum. Jag vet inte om det blev så.

1997 sanerades platserna för de stora cisternerna. //

4 kommentarer:

 1. Bevisligen var inte allt bättre förr!.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annan anonym2014-06-24 15:46

   Beror helt klart på hur man ser det. Det bilden får mig att tänka på är alla jobb som försvunnit allt eftersom industrin flyttat från staden.

   Radera
 2. Eller så omvandlar man och utnytjar dessa fantastiska lägen (det finns många sådana kvar i uddevalla) och ser möjligheter med handel och turism. Något som knappast fanns när den fula industrin regerade i staden. Nu gäller det att fortsätta utveckla och utnyttja läget som uddevalla har!

  SvaraRadera
 3. Till alla bakåtsträvare i uddevalla. Låt oss bygga ett gäng oljecisterner centralt i staden !

  SvaraRadera