2014-06-27

Vita Husen och Kynningsrud bygger bostäder åt hummer och torsk i Byfjorden

Lars-Olof Axelsson, Vita Husen, Joachim Lindroth och Nicklas Jarl, Kynningsrud vid ett av de "femvåningshus" som skall sänkas ner i Byfjorden utanför det nya bostadsområdet Sundskogen.

Uddevallabloggen kan idag presentera ett unikt samarbets- och miljövårdsprojekt mellan Vita Husen AB och Kynningsrud Prefab.

I ansökan till Länsstyrelsen beskrivs syftet med den planerade verksamheten så här:

"Skapande av torsk- och hummerrev. Torsk- och hummerreven byggs färdiga i fabrik. Reven tillverkas av håldäck vilka i sin tur är gjorda av betong. Reven kommer att byggas i 5-8 lager av håldäck med håldäckens öppningar växelvis placerade med grottor åt fyra håll. Grottornas diameter kan variera mellan 15 - 20 cm i höjd. Varje enhet innehåller 110 - 160 grottor/håligheter per enhet.

Håligheterna kommer att bli bra "bohålor" för torsk och hummer samtidigt som vi tror att reven i sin helhet kommer att bli ett välkommet tillskott av hårdbottnar i Byfjorden.

Reven placeras så att dom tillsammans utgör en större enhet tillsammans placerade på olika djup för skapande av varierande livsbetingelser.

Reven transporteras ut hängande i pråm och släpps ner på förutbestämd plats."

Denna hummer och dessa havsöringar har Lars-Olof Axelsson själv fångat i Byfjorden innanför Uddevallabron.

Idén till dessa rev för i första hand hummer och torsk fick Lars-Olof Axelsson då han själv fick sådana fångster vid fiske. Lars-Olof säger att det finns rikligt med hummer och fisk i Byfjorden men att den måste få bättre levnadsbetingelser för att kunna växa till sig.

Lars-Olof Axelsson, Vita Husen, Joachim Lindroth och Nicklas Jarl, Kynningsrud, berättar om hur de fick idén och hur de utvecklat den tillsammans.
110 - 160 "bohålor" i varje rev.
Ringen strax ovan bokstaven "k" i Bållevik markerar platsen där reven kommer att sänkas ned på 6-15 meters djup.

Om allt går som det ska och tillstånden blir klara hoppas man att kunna sänka ned "bostadshusen" till hösten.  //

2 kommentarer:

 1. Mycket bra initiativ!
  Det är riktigt roligt att se att man gör något för fisket i Uddevalla. Detta är ett bra komplement till de hårdare reglerna för fisket i fjorden.
  Bra jobbat!
  / Lasse J
  lassejernberg.blogspot.se

  SvaraRadera
 2. Ja ett helt fantastiskt initiativ, fram för mer sådant

  SvaraRadera