2014-06-02

Bohusläns museum 30 år idag

Den här bilden är från invigningen av Bohusläns museum den 2 juni 1984. Idag för 30 år sedan således. Tusentals människor och allmogebåtar och skolfartyg var på plats då portarna skulle öppnas.

Jag var en av dem som nybliven ordförande för Uddevalla Hembygdsförening. Jag minns att jag uppvaktade dåvarande museichefen Carl Cullberg med en kaktusliknande blomma som sedan fanns vid receptionen under flera år faktiskt.

Museets öppnande hade föregåtts av ganska mycket debatt, särskilt då GF Kroppskultur vid den här tiden spelade sina hemmamatcher i Trollhättan och man ansåg att det var viktigare med en ny hall än ett museum. Kroppskultur behövde emellertid inte vänta så länge. Från januari 1987 kunde man spela sina första hemmamatcher i nya Agnebergshallen.

Kritiken tystnade ganska snabbt då Uddevallaborna fick klart för sig att det nya museet inte var ett traditionellt gammaldags museum utan ett levande kulturhus dit alla var välkomna. De beräknade besökssiffrorna på 100 000 kom snabbt på skam. I stället har museet ofta legat över 300 000 besökare vilket för andra museer varit något de bara kunnat drömma om.
På plats vid 30-årsfirandet idag var mannen bakom verket, förre museichefen Carl Cullberg.
Uddevalla Spelmanslag var med den 2 juni för 30 år sedan - idag firar de med oss. Ulla Olsson, Eva Forsgren, Inger Blom, Isa Milling och Lotta Johansson,  5 fiolspelande tjejer från Uddevalla Spelmanslag, inledde firandet. Tre av dem var för övrigt med för 30 år sedan.
Nuvarande mueichefen, Hans Kindgren, berättade om museets verksamhet från 1984 - 2014. Det har hänt otroligt mycket som bara kort kunde nämnas. 1992 byggdes Båthallen då Konsthallen flyttade in på museet. 1998 byggdes Vitlycke museum, som då var en del av Bohusläns museum. 2002 kunde den nya Konsthallen invigas som i huvudsak finansierades av Uddevallasonen Percy Barnevik.
Västerskolans musikklass 8 D medverkade ned ljuvlig sång.

Jubileumsaktiviteterna pågår till och med Nationaldagen. Läs mer här http://www.bohuslansmuseum.se/sv/Vastarvet/Verksamheter/Bohuslans-museum/ 

2 kommentarer:

  1. 300 000 besök INTE besökare. När ska ni sluta gå ut med felaktiga uppgifter?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var väl ändå ett hårklyveri. Alla, utom du tydligen, fattar vad jag menar. Om samma person går på museet hundra gånger på ett år är han ju en besökare varje gång han går in genom dörren. Museet har räknat sina besökare på samma sätt i alla de 30 åren.

      Radera