2014-06-26

Flicka med näckrosor tillbaka på Skansplan efter 58 år

Efter att länge ha fört en undanskymd tillvaro vid Äsperödshemmet har nu Matti Haupts skulptur Flicka med näckrosor återbördats till Skansplan framför Uddevalla centralstation.

Skulpturen skänktes till Uddevalla stad av Gustaf Thordén, som under sin tid i Finland lärt känna konstnären Matti Haupt. Thordén skänkte även av samma konstnär Flicka med flätor i Margretegärdeparken och Vadande flicka i Sörkälleparken.

Flicka med näckrosor, som invigdes i september 1947, blev kvar till 1956 på Skansplan. Då hade man fått nog av att skulpturen ständigt utsattes för åverkan, oftast genom att den målades.

1956 flyttades den således till det då nybyggda Äsperödshemmet. Sedan Äsperödshemmet lagts ned blev det aktuellt att flytta tillbaka den till Skansplan.  Och så ren och vit som den är nu har jag aldrig sett den.  //

2 kommentarer:

  1. Årtalet stämmer inte. Det är i år 45 är sedan den flyttades till Äsperödshemmet och en av anledningarna var att dom gamla skulle ha något vackert att titta på. Väldigt trevligt och vackert att den har kommit tillbaks till fontänen vid Skansplan,

    SvaraRadera
  2. Jag har förstås kollat detta innan jag skrev det. Bohusläningen skrev den 18 september 1956 att skulpturen Flicka med näckrosor HAR flyttats till Äsperödshemmet. 2014 - 1956 = 58 år.


    B-n 1956-09-18 Skulpturen Flicka med näckrosor har flyttats till Äsperödshemmet från Skansplan. Staty. Bild.

    SvaraRadera