2014-05-21

Invigning av utställningen "Häst - säg mig vem du är!"

Välkommen till en helhetsupplevelse av hästen i form av en utställning med många olika uttryck – från konst, foto, film och installationer, till kulturhistoriska rariteter och arkeologiska fynd. Alla med ambitionen att belysa hästens liv och villkor ur olika perspektiv. Utställningen är Bohusläns museums största satsning någonsin på en tillfällig utställning.

Invigningen är på lördag 24 maj kl. 12 och inleds med en hästparad då 20 olika hästraser visas upp av sina ägare. Konferencier: Arne Hermansson, tidigare hästauktionist, tillsammans med Tobbe Larsson, aktuell från Svt:s Ponnyakuten, som också håller tal när invigningen fortsätter kl. 13, inne i museet.

Om utställningen Häst - säg mej vem du är:

Hästen har funnits vid människans sida i 6000 år. Den har använts inom lantbruk och för transporter, i krig, på ridskolor och tävlingsbanor. Långt innan dess levde den fri på de stora slätterna. Utställningen ”Häst säg mej vem du är!” vill ge en komplett hästupplevelse med arkeologiska och kulturhistoriska föremål, måleri, skulptur, fotografi och film.

Publiken får möta verk av dåtida konstnärer som Carl Wilhelmson, Nils Kreuger, Asmund Arle och John Bauer såväl som samtida skildringar av bland andra Mattias Klum, Sarah Cooper & Nina Gorfer, Maria Quarfordt Brising, Kim Johansson och Chrissie Lundström.

- Hela utställningen är byggd med tanke på att den ska ge en helhetsupplevelse kring hästen, säger Sofie Henrysson Rudvall, utställningsproducent på Bohusläns Museum, som håller i trådarna under den intensiva byggperioden, när allt ska på plats inför invigningen den 24 maj.

Hästen - en motsägelsefull huvudperson

En huvudtanke med utställningen har varit att vi skall närma oss hästen innan den blev en del av människans värld. Vi vill visa den ursprungliga hästen, den vilda, och sedan visa på hur mötet med människan har sett ut. Det är hästen som är huvudperson. Det är hästens perspektiv vi har intresserat oss för. Vi vill se utställningen som en hyllning till hästen som trots sin natur funnits i människans tjänst 6000 år tillbaka.

- Hästen är motsägelsefull; samtidigt både stark och skör – och i vår utställning utforskar vi just det motsägelsefulla och försöker se på hästen ur hästens eget perspektiv.

Bohusläns museum har bett filmaren Mikel C Karlsson göra en film som belyser mötet mellan hästen och människan. Hans säger så här om filmen:

- Filmen är en gestaltning av hästens villkor och tillvaro, dess ursprung och samtid. Men filmen blir oundvikligen också en gestaltning av människan.

Hästen lever enligt människans regelverk. Deras livsvillkor styrs av människans önskemål och föreställningar. Precis som att övriga aspekter av ett samhälle ständigt bör diskuteras och förnyas så verkar denna film som ett diskussionsunderlag för hästens villkor och människans roll i vår tid.

Arkeologiska fynd och kulturhistoriska mästerverk

De äldsta föremål som våra besökare kommer att få se är från 400 e Kr. I en våtmark vid Finnestorp mellan Vara och Falköping finns en stor offerplats för krigsbyten. Här har arkeologerna hittat ovanligt många föremål kopplade till hästar och ridning. Föremålen hamnade i träsket, som då var en sjö, under den krigiska Folkvandringstiden (350‐550 e Kr). Här slog segrarna sönder de besegrades utrustning, hängde deras mäktigaste krigare och dödade deras hästar. Alltsammans offrades sedan under rituella former i sjön.

I utställningen visas sadeltäcken från början och slutet av 1800-talet. De är i ylle, rikt broderade och användes förr av kvinnor som skydd mot kyla, smuts och mot att kjolarna blåste upp när de färdades till häst.

- De är inte bara oerhört vackra att se på, utan också mycket ömtåliga, varför kravet är att de flygs hit med en konservator från Islands Nationalmuseum, som sedan åker med dem i egen bil från flygplatsen till museet och överlämnar dem till oss, berättar utställningens producent Sofie Henrysson Rudvall.

Hästens former och dramatiska effekter

För att kunna göra en utställning som ger en upplevelse av hästen, skapar ett möte mellan olika konstarter och ger varje konstverk en egen plats har stort arbete lagts på formgivningen av utställningen. Formgivare Pia Hansson säger:

- Hela museet ska andas häst. Färgerna är hästens bruna, röda, svarta, vita och den klara himlens blåa. Formerna är Hästens mjuka böljande organiska och stallets instängda hårda, kantiga. Materialen är ådriga träskivor, konstläder, tagel, torv och järn.

Vi har tagit in ljussättaren Christer Abrahamsson från Regionteater Väst för att skapa ett lite annorlunda ljus, med dramatiska effekter än vad man kanske är van vid från museiutställningar. Ljudeffekter är också en otroligt viktig del för att utställningen skall ge besökarna en helhetsupplevelse. Bakom ljudeffekterna i utställningen står Ulf Söderbergh.

Vår förhoppning är att våra besökare får en känslostark upplevelse av hästen i utställningen, Häst-säg mej vem du är!  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar