2013-06-25

Lunchsamtal om stadskärnan

Idag bjöd Bohusläningen in till lunchsamtal om stadskärnan. Intresset var stort. Inbjudna i panelen var:
Mia Tryggvesson som driver glasskiosk på Kungstorget
Britt-Marie Glaad, socialdemokratisk politiker som varit med och förändrat Jönköpings centrum
Rosemarie Lindström, från organisationen Svenska stadskärnor och tidigare centrumutvecklare i Uddevalla
Zeidi Ström (M) ordförande i Tekniska nämnden
Anna-Lena Heydar (S) vice ordförande i Tekniska nämnden
och så undertecknad som i programbladet gick under benämningen uddevallaprofil.

Samtalsledare var Bohusläningens politiske redaktör och ledarskribent Peter Götell. Götell ställde frågor och vi svarade efter bästa förmåga och sedan blev det tid för allmänhetens frågor eller synpunkter.

Jag tänker här inte närmare referera lunchsamtalet men kan för egen del konstatera att det ibland framställs som att Uddevalla centrum står inför jordens undergång. Då och då visas bilder både i Bohusläningen och annorstädes på tomma affärslokaler och braskande rubriker typ: "Väck en stad som somnat innan det är för sent!". Jag är trött på sådana rubriker!

Det retade upp mig så till den grad att jag i helgen gick ut längs Kungsgatan sträckan Östergatan-Västerlånggatan (the main street) och räknade affärslokaler (i bottenvåningerna skall sägas). Totalt finns det 80 affärslokaler och sju (7) stod tomma. Jag blev förvånad att det ändå inte var fler! Nu skall dock sägas att Uddevalla Centrumutveckling på sin lista har ytterligare 10 tomma lokaler i övriga delar av stadskärnan.

Jag vill verkligen inte negligera den oro som många småföretagare i centrum känner inför tillkomsten av IKEA och i höst IKANO. Jag vet företagare som vissa månader inta kan ta ut någon egen lön och så klart är man orolig för den närmaste framtiden.

På lång sikt däremot tror jag på Uddevallas centrum. En mer än 500-årig stadskärna tar man inte död på så lätt. Med mina historiska ögon vet jag att Uddevalla varit farligt ute många gånger men alltid rest sig och kommit tillbaka.

Torp köpcentrum kan slänga sig i väggen i jämförelse med stadskärnan. I stadskärnan finns människorna, mötesplatserna, restaurangerna, caféerna, kulturen etc.

Men det skulle kunna bo fler människor i staden. Det finns alltför många "brända tomten" och det duger inte. Fler bostäder behöver byggas, främst hyresrätter. Här har Uddevallas politiker en stor utmaning som man måste enas kring för att nå framgång.

Jag välkomnar Bohusläningens initiativ till att lyfta frågan och intresset var stort det kan jag konstatera. Forstätt på den inslagna vägen!
Samtalsledaren Peter Götell

Glassförsäljaren Mia Tryggvesson berättade om sin kamp för att få fortsätta sälja glass på Kungstorget. Stelbenta regler gör det allt svårare. Det är många Uddevallabor som har engagerat sig  för henne. Bl a har en Facebookgrupp bildats till stöd för henne.
Från vänster Britt-Marie Glaad, Jönköping, Anna-Lena Heydar (S), Zeidi Ström (M) och Mia Tryggvesson.
Stadskärnans fastighetsägare är allför mycket utsocknes och därmed saknas ett engagemang för centrumhandeln. Ett lysande undantag är Ingvar Lindsta som med sitt företag Stenab byggt flera betydelsefulla hus. Äldreboendet vid Torggatan, Bohusläns teater vid Strömstadsvägen, Konsthallen vid Bohusläns museum och nu senast Stenab Arena, som är en utmärkt idrottshall vid Junogatan och som enligt Ingvar skulle kunna användas mycket mer.  //

2 kommentarer:

  1. Jättebra att Bohusläningen försöker få igång diskussionen. Saknade dock input av Uddevalla Centrumutveckling, det hade varit intressant att höra deras synpunkter. Möte mitt på dagen, då de flesta arbetar, var kanske inte heller så lyckat. Hoppas det blir fler möten på kvällstid framöver. Politikerna måste ha fler öppna möten med medborgarna för att lyssna av önskemål.

    SvaraRadera
  2. Tycker inte att det är orimligt att kommunen har krav på öppethållande vad gäller den omtalade glasskiosken, förra året var den stängd många gånger trots bra väder. Tycker det är fel att ha ett fast shabrak till kiosk på torget, då är det bättre med en mobil kiosk som ägarna kan rulla bort när dom inte har lust att ha öppet.
    Glassätare

    SvaraRadera