2012-10-05

Stridsvagnen på Bulid stulen?

I morse fick Uddevallabloggen tips om att stridsvagnen på Bulid hade lyfts ned från sin plats och stod på marken nedanför. När jag senare kom till platsen var den borta. Jag skulle tro att det är Försvarsmakten själv som flyttat den. Den var för övrigt ingen stridsvagn utan en Pansarbandvagn 301, men kallades allmänt för stridsvagn.

En anställd på Bulids skjutfält säger till Bohusläningen att den skall flyttas till Skövde där man skall plocka delar från den till en annan 301:a. Vagnen fyller för övrigt 50 år 2012.  //
Vagnen transporterades på fredagen till skjutfältsexpeditionen på Bulid.  //

10 kommentarer:

 1. Hej
  Även om Bulid skall/är återlämnat så förväntar man sig sedan barnsben ett pansarfordon vid detta vägskäl. Nuvarande vagn har väl knappast stått där i 50 år. I min barndom har jag för mig den var mindre.

  Jag kan tipsa om att det står en övergiven IKV91 på Sågmons fd mobplats som någon med lämpligt fordon kanske kan flytta ner...

  MVH

  Per N

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen

   Dagens artikel i Bhln avslutas med att man skall ställa upp en IKV91 "någonstans" så "någon" som jag eftelyste ovan behövs inte. "Sågmon" är strax norr om Näset (där skidspåren utgår) och vagnen står väster om Fjällvägen.

   Per N

   Radera
 2. Måste dom grisa till det så?

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Kommer den inte tillbaka?
  //Stefan

  SvaraRadera
 4. Nä, men va tråkigt, om jag inte har fel var det min farfar, Harry Brink som var med om att ställa dit den, när vet jag inte riktigt, han arbetade många år på motorförrådet på I 17...

  SvaraRadera
 5. http://bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/1.1789832-pansarvagn-pa-sista-farden

  SvaraRadera
 6. IKV 91 har väl aldrig tillhört I 17 !
  Mvh Magnus B / Lysekil

  SvaraRadera
  Svar
  1. IKV91 är faktiskt "mer I17" än PBV:n

   I:et står för Infanteri och vagnen ingick organisatoriskt i Infanteribrigad "m77". Utbildningen skedde på P4 men de var ofta här vid samövningar.

   Per N

   Radera
 7. Jag tycker det är bedrövligt att PBV är flyttad, det är ett landmärke som måste ha ståt där ca 40-år eller nått.
  Jag har sommar stuga i Valb-Ryr och har uppmärksammat stridsvagnen vid mob-platsen.
  Jag tycker absolut att man skall ersätta PBVn med IKV91.

  Björn F

  SvaraRadera
 8. Det känns naket utan......synd bara att den inte fick vara ifred från klottrare.

  SvaraRadera