2012-10-09

Aeroseum - värt ett besök

Att Flygvapnets piloter inte kan vara lika fullvuxna som jag framgick med all önskvärd tydlighet då jag till slut lyckades krångla mig på plats i den här cockpiten.

Jag hade alltså nöjet att idag för första gången besöka Aeroseum. Aeroseum ligger vid Säve Depå - den före detta militära sidan av Göteborg City Airport på Hisingen.

Stiftelsen Aeroseum arbetar sedan 1999 med att bevara de historiska berganläggningarna vid tidigare flygflottiljen F 9 Säve i Göteborg. Aeroseum är ett upplevelsebaserat aktivitetscenter, där man kan uppleva den speciella miljön och känslan av flygning med alla sina sinnen.

Aeroseum berättar om tekniken och människorna från flygets historia och utveckling - i Sverige och utlandet, civilt och militärt. Det är en levande anläggning med spännande utställningar, simulatorer, aktiv flygverkstad och mycket annat.

Jag har varit massor av gånger på Säve under min militära tid, men då med olika typer av krigsförband med uppgift att försvara flygplatsen. Aldrig fick jag då komma ner i de hemliga bergrum där Aeroseum nu ligger. Det är absolut värt ett besök.

Läs mer på www.aeroseum.se  //
Med en sådan här Vertholhelikopter, Helikopter 4, har jag flugit en del. Bland annat flög vi en hel vecka under en slutövning i Hedekastrakten 1982.
Lansen.
Viggen.

J 29, Flygande Tunnan
Augusta Bell

10 kommentarer:

 1. Håller med om att Aeroseum är sevärt.
  F ö var Lansen "mitt flygplan". Ett stabilt och robust attackflygplan på sin tid. Man kunde passera ljudvallen fast det krävdes dykning från 12 000 meter med fullgas och EBK (efterbrännkammare). Ett äventyr, men det gick.
  Nu finns detta "äventyr" på museum, ja tiden den går...
  rolf ohlson

  SvaraRadera
 2. Aeroseum är en fin satsning. Jag är från Hisingen och har ju varit på Säve en del.
  Du sitter ju bra där i planet :)

  Min bror flög Lansen, SK60 och Draken m.fl. Så flyguppvisningar och museum har ju blivit mycket besökt.
  Han var stationerad på Ljungbyhed förstås.
  Trevligt reportage

  Hälsn. Eivor

  SvaraRadera
 3. Vore roligt att veta vilka krigsförband från I 17 som har skyddat flygplatsen. Då det kan få ett viss intresse för min F 9 sida som en massa folk har frågat mig om jag vet något om försvaret av F 9. www.gotaflygflottilj.se

  SvaraRadera
 4. Beteckningen på helikopten är Vertol utan h. Vertical take off or landing.

  SvaraRadera
 5. Körde du simulatorn i Viggen?

  SvaraRadera
 6. Dit ska jag ta Marcus pojken någon helg!!

  SvaraRadera
 7. Trevligt reportage på en trevlig blogg, som vanligt! Aeroseum är världsunikt och därmed det enda i sitt slag. Önskas mer historik kring berghangaren på Sävebasen kan jag tipsa om min Kalla kriget-blogg där jag har ett bildreportage från Aeroseum från i somras: http://hjak.se/2012/07/28/glimtar-fran-aeroseum/

  Hälsningar
  Hans Jakobsson (bördig från Lysekil)

  SvaraRadera
 8. Erik Kilhamn2012-10-15 21:23

  Du köpte väl med en film med tidigare flyguppvisningar, gamla och nya kärror, fantastiska uppvisningsgrupper från olika länder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Erik!
   Nej den missade jag, men det var väldigt många intryck så här första gången så det får nog bli fler besök. Mvh Gunnar

   Radera
 9. Värt att notera att här i Uddevalla(Valhallavägen) nu finns Sverige's största privatägda samling av saker från F 9

  SvaraRadera