2012-10-20

Industrispåret på Kuröd används igen

Förra lördagen var det premiär för transporter på det nygamla industrispåret på Kuröd-Björbäck. Det är tio år sedan det användes och nu har det alltså restaurerats och används igen. Det är företaget Biofuel impex som arrenderar mark för timmerupplag på Björbäck och som nu startat transporterna till Norge. Loket 312 001 här på bilden kom från Sarpsborg i Norge förra lördagen och återvände dit efter lastning. Samma lok var tillbaka i dag för en ny transport.

Uddevalla kommun har satsat 2,3 miljoner kr och företagen på Kuröd har gått in med 300 000 kr. Förutom Biofuel impex så kommer Stena Recycling att använda det kommunala stickspåret för sina transporter.

5 kommentarer:

 1. Konstigt i mina ögon att de nu tycker att det är värt och satsa på igen.

  För 10 år sedan lades ju samma sak ner, då det inte var lönsamt?

  SvaraRadera
 2. Man kan ju undra varför virket skall mellanlagras på Kuröd av alla platser? Hur kommer virket dit? Stickspåret är nog snart nerlagt igen, det verkar bara att vara ytterligare ett Miljöpartistiskt stolleprov!

  SvaraRadera
 3. bortom kommentarerna- Gunnars bilder är värda mer än snacket- som alltid. För oss gamla "fotisar" - får vi be om en deklaration av "hård-varan" - en elektronisk förstås med berätta om Din Optik. Är det fortfarande Zeiss?? Hälsningar vännen Bertil

  SvaraRadera
 4. Märkligt att Uddevalla håller på med dessa stolligheter. Hamnar finns flera i Oslofjorden, men där tar man betalt. Upplaget på Kuröd är subventionerat och kommunens skattebetalare får betala som man får göra för hamnen. Frågan är ur miljösynpunkt intressant. Upplaget måste bevattnas för att hålla timret friskt. Problemet är att det också läcker ämnen som inte är trevliga, t.ex. fenoler. Stolleprov är ordet på många sätt och vis. Transporter av detta slag är heller inte trevliga på undermåliga järnvägar.

  SvaraRadera
 5. Och alla som gnäller sitter alla på varsin universallösning?

  SvaraRadera