2012-10-30

Bohusläns museums arkeologer undersökte Bäveåns bottenI dag dök Bohusläns museums marinarkeologer i Bäveån mellan Västerbron och Järnbron. När Uddevallabloggen var på plats var det Thomas Bergstrand som befann sig nere i det kalla och strömmande vattnet. Assisterade gjorde Matthew Gainsford och Delia Ni Chiobhain. De båda sistnämnda avlöste senare Thomas i tur och ordning och fortsatte undersöka bottnen i kanalen som här är 3-4 meter djup.

Den arkeologista undersökningen är en beställning från Uddevalla kommun som vill förstärka kajerna och då är man skyldigt att försäkra sig om att inget av det medeltida Uddevalla går förlorat i det arbetet. Centrala staden utgör en fast fornlämning.

Senare i veckan skall man dyka uppströms vid Träbron, där är det inte lika djupt och kanske större chans att hitta några fynd.
Thomas Bergstrand får hjälp upp i båten av den irländska arkeologen Delia Ni Chiobhain, som förresten är från Dingle. Dingle på Irland förstås.
Thomas Bergstrand pustar ut efter ett väl förrättat värv i det våta. Det gäller att systematiskt söka av kanalens botten och man kunde följa hur han rörde sig genom att iaktta luftbubblorna han andades ut. Han kunde rapportera sådant som man kan förvänta sig i kanalen, cyklar och annat skräp.  //

2 kommentarer:

  1. Vet du ifall de såg någon fisk? Bör vara en del öring och lax i ån nu.

    SvaraRadera
  2. Vad förväntar man sig att hitta, förutom det sedvanliga skräpet? Har det hittats något förut i ån? Kan tänka mig att det finns en hel del tappat från båtar.

    SvaraRadera