2012-09-14

Herrljungabanans viadukt vid gamla Fjällvägen

Ni som redan har köpt Jan Aronsons útmärkta bok med Uddevallabilder har kanske funderat över omslagsbilden? Man skulle lätt kunna tro att det är Bohusbanans järnvägsspår och viadukt på bilden. Men bilden kommer från ett vykort som är skickat den 12 juni 1902, dvs några år innan Bohusbanan byggdes.

Nej, det vi ser på bilden är Herrljungabanan,som byggdes 1864, och viadukten över dåtidens Fjällväg. Viadukten ligger nästan på samma plats som Bohusbanans som byggdes några år senare. Men järnvägens sträckning är annorlunda. Åt vänster stryker Herrljungabanan alldeles förbi Norra kyrkogården och åt höger går den ned bakom Kampenhofsfabriken.

Denna sträckning revs och Herrljungabanans sträckning flyttades norrut med en järnvägsövergång i stället. Nedanstående något suddiga karta kanske förklarar det jag försöker förmedla?

3 kommentarer:

 1. Tack för detta klargörande. Jag har nog hela tiden trott att det var just Bohusbanan, men det stämde inte riktigt med årtalen. Det stora huset till vänster finns ju kvar idag. Företaget Arkitektkopia på Bartilsgatan håller till där. Hur som helst så är det en bra bild och jag är glad att jag valde den till omslagsbild.
  MVH:Jan Aronson

  SvaraRadera
 2. Vet någon när den revs? /Gustav

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var när Bohusbanan byggdes. 1907-1909

   Radera