2012-09-11

Aerochems anläggning på Fröland invigd

I dag invigdes en ny verksamhet på Fröland. Det är företaget Aerochem som etablerat sig i Uddevalla och som just håller på att starta upp sin verksamhet. Man gör produkter som används för att avisa flygplansvingar.

I Europa finns det tre andra anläggningar som producerar avisningsmedel, men Uddevallafabriken har den största kapaciteten av dem. Att man valde att etablera sig i Uddevalla beror på att det ligger väldigt centralt då deras kunder finns vid de stora flygplatserna i Norden. Gardermoen, Arlanda, Landvetter, Skurup, Kastrup etc. Bra kommunikationer med bl a E 6:an

Uddevalla har dessutom bra hamnanläggningar då råvaran som är glykol anländer med båt nästan ända fram till fabriksporten. Miljötänk genomsyrar produktionen, alla röranläggningar är rostfria för att minimera underhållet. Två anställda sköter fabriken i Uddevalla där det mesta sker med automatik.
Lars Olehed berättar om avvisningsmedlets framställningsprocess.
Platschefen Peter Lennartsson visar dataskärmarna där man kan övervaka och styra systemet.
VD:n för Uddevalla Hamnterminal, Ulf Stenberg, hälsade det nya företaget välkommet till Uddevalla och överräckte presenter till Jan Bäckström.
Nya och fräscha fabrikslokaler.
Från vänster Jan Bäckström Aerochem, Dag Paulsson Uddevalla Hamnterminal, kommundirektören Ylva Runnström och Uddevalla Hamnterminals VD Ulf Stenberg.
Hit kommer lastbilarna för att fylla på avvisningsmedlet. Föraren kan själv göra detta ungefär som på en automatstation för bensin.
Läget vid kajen på Fröland är fenomenalt.
 

3 kommentarer:

 1. Kul att de anger det centrala läget för Uddevalla och de bra kommunikationerna. Speciellt är ju närheten till Norge (vårt exportland nr 1) intressant. Uddevalla och Karlstad har bästa lägena i Sverige, men Uddevalla har hela Östfold som har mycket industri.

  SvaraRadera
 2. Kul att det etableras nytt och öppnar ögonen för Uddevalla.
  Tråkigt bara att det är en så automatiserad industri, det hade ju inte vart fel med en ny arbetsgivare som erbjuder 100 jobb eller nått liknande. Men bättre något än inget :). / C

  SvaraRadera
 3. Nu är det bara en flygplats med flygplan som fattas ...

  SvaraRadera