2012-09-06

En målning från Västgötavägen

Insänt av Ivar Kristiansson:

"Västgötavägen i Uddevalla.  Ingrid Hammarfeldt.

Akvarell med motiv från Östra Kyrkogårdens n.v. hörn vid kyrkogårdsmuren utmed Västgötavägen. På andra sidan ses de oansenliga husen utmed vägen mot Östertull, ungefär där husraden slutar. Där korsas vägen av Bohusbanan, vilket inte syns på tavlan Om man fortsätter 200 meter längre fram längs vägen kommer man till Lilla Torget med Läroverket. Tavlan är troligen målad omkring 1930.

Kyrkogårdshörnet avgränsas av Västgötavägen och Helgonabacken, som går vinkelrätt mot vägen åt vänster och slutar vid Bäveån efter cirka 150 meter. Kyrkogårdens södra gräns är Ådalsgatan, som löper parallellt med Västgötavägen och ån. Bortsett från enstaka bebyggelse utmed Västgötavägen var området utanför Östertull obebyggt fram till sekelskiftet 1900. Området mellan kyrkogården och ån (S:t Anne Äng) bebyggdes under och efter första världskriget och blev villaområdet Ådalen. Detta är min barndomsmiljö; jag är född i villan Ådalsgatan 12, mitt för kyrkogården. Mina föräldrar, Sten och Vera, vilar i en grav på kyrkogården endast 50 meter från huset de lät bygga. Det blev klart 1918 och var då ett av de allra första i området.

Ur Hellman Gället kring Bäveån (1967) sid. 129: ”Det föreligger också en tradition om koleragravar på Östra Kyrkogården i hörnet mellan Västgötavägen och Helgonabacken. Och denna tradition tycks mig få bekräftelse därav, att ingen önskat erhålla gravplats i det ifrågavarande hörnet.” Utanför detta hörn, nästan ute i gatan, stod i min barndom en vattenpump. Den var av den ”riktiga” sorten men saknade hävarm. Kanske hade där varit en brunn tidigare, men nu kom vattnet från stadens vattenledningsnät och hävarmen hade ersatts med en kranratt längst upp.

I ett reportage i Uddevalla-Posten, 18 oktober 1984, avbildas tavlan i samband med en intervju med min mor Vera Kristiansson. Ur texten: ”Gamla österbor minns från de små husen namn som Zexman, Körman, Lindgren och Pettersson. Mycket gamla stàbor kanske kommer ihåg Tvätt-Sofie, som också bodde här. Tvätterskan som klappade tvätt på en av de flottar vilka flöt på Bäveåns vatten denna tid, de styva och stela händernas tid.”

Det ser kanske ut som en idyll, men i min tidigaste barndom var denna bebyggelse en rest från Fattig-Sverige. Vera var på något sätt engagerad i dåtidens ”fattigvård” och jag fick ofta följa med henne till några av dessa hem för att dela ut den tidens socialbidrag. Flertalet av namnen ovan klingar obekant för mig utom Tvätt-Sofie, som ibland hjälpte till med tvättbyket i källaren hemma i vår villa. Hon var den första (och enda?) människa som jag sett dricka kaffe genom att hälla kaffet på fat som balanserades på tre fingrar och sedan sörpla i sig kaffet med en sockerbit mellan läpparna.

Konstnären, Ingrid Hammarfeldt, var maka till Algot Hammarfeldt, gymnastiklärare vid Läroverket. De bodde på Helgonabacken. (I samma hus bodde senare gymnastiklärare Ejnar Löf med familj.) Hammarfeldt var ivrig seglare och mina föräldrar var ofta med på seglatser utåt Orust.

Ur Tage Berglund: Minnen och Bilder II, sid. 75  under en bild av den gamla gymnastiksalen: ”Hammarfeldt som civil ofta var skrudad i spetsbyxor och benlindor var en strong herre, som utstrålade kraft, spänst och auktoritet.” (Han var militär i likhet med de flesta gymnastiklårare på den tiden.) I samma bok, sid. 31, finns en bild på ”Kiosken”. Den syns inte på tavlan, men fanns omedelbart bortom det bortersta huset, skymd av trädet. Hela raden med hus revs någon gång omkring 1950 (?) och då fick vi en Pressbyrå-kiosk, ungefär mitt för Helgonabacken.

Om Ingrid Hammarfeldts konstnärsutbildning vet jag inget. Verk av henne dyker upp ibland på konstauktioner, men priserna är oftast blygsamma. Hon var med från början i Uddevalla Konstförening som bildades 1929.

Jag har ett svagt minne av Ingrid (Algot minns jag inte alls). Hon har målat (akvarell) ett litet porträtt av mig när jag var omkring fem år.

Ivar Kristiansson skrev detta i augusti 2001"

Bilden som inspirerade Ivar att skicka in detta inlägg till Uddevallabloggen var nedanstående foto som sonen Niklas lade upp i den populära Facebookgruppen Uddevallabilder nyligen.
.

4 kommentarer:

 1. Oh dessa gamla bilder som jag verkligen gillar. Skulle önska man kunde samla ihop alla och ha en fin utställning.

  SvaraRadera
 2. "Greta i Berget", i huset högs upp, hämtade vatten i omtalade kranen var dag och släpade i två hinkar uppför en gråstenslagd trappa mellan avbildade husen. Alla som passerade, även vi barn, blev inbegripna i samtal. Vänlig och pratglad gammal dam av den gamla stammen.
  Kjell Berggren

  SvaraRadera
 3. Det här var jätteroligt att läsa. Jag har motsvarande tavla fast i olja och nu vet jag mer om den. Tack! Som barn bodde jag i samma hus i Västerås som Algot och Ingrid. Hon har målat porträtt av både mig och min syster. När Ingrid gick bort köpte jag och även min pappa en hel del tavlor. Bl a också porträtt av henne själv och av Algot.
  /Brigitte

  SvaraRadera
 4. Jag har tre tavlor av Ingrid Hammarfeldt. En från Spanien, en från min hemstad Härnösand och ett porträtt av mig som hon målade 1956 när jag var 10 år och satt modell flera gånger. Mats Bergström

  SvaraRadera