2012-09-25

Idag fick Stig ta ner Shellskylten

En epok är över. En av Sveriges allra äldsta Shelltappar i hörnet Västgötavägen - Kämpegatan har bytt ut Shellsnäckan till en ny skylt. Det är finska st1 som köpt upp Shell och skyltar nu om Shelltappar över hela landet.

Shelltappen vid Västgötavägen öppnades av Stigs pappa den 27 september 1926, dvs för ganska exakt  86 år sedan. Det är ju förstås med vemod som Stig nu ser Shellsnäckan försvinna.
Här står Sixten till vänster och alldeöes säkert är det Stig som står till höger. Här i hörnet låg Shelltappen från starten 1926 till 1959 då den flyttades in en bit på Kämpegatan. Västgötavägen breddades och behövde mark vid den gamla macken så beslutet var nog inte så svårt. Då stängdes också livsmedelsaffären vid Västgötavägen och flyttade in i nybygget vid Kämpegatan.

I byggnaden som skymtar bakom macken hade Sixten Andersson en mangel som stadsdelens husmödrar gick till för att mangla. Jag var ofta med min mamma där och fick "dra lakan".
st1-skylten kom på plats vid lunchtid idag.

11 kommentarer:

 1. En liten tröst att skylten har den gula färgen som Shell :)
  Jag har också varit med mamma och dragit lakan i mangelrummet i hyreshuset vi bodde i. Den tiden är nog också förbi. Kanske lika bra för de stora trämanglara var livsfarliga.

  Eivor

  SvaraRadera
 2. Tack Stig! Du alltid är trevlig och ger oss kunder bra service.

  SvaraRadera
 3. Ja det var ju inte långt hemifrån. Ett hemskt minne från femtiotalet var när en motorcykel under tankning slog eld. Mangeln kommer jag också ihåg.

  SvaraRadera
 4. Bit för bit av barndomen monteras ner. Det är väl tidens tecken. Förresten, Sixten hade goda äpplen i sin trädgård. Han var vaksam och som pallare levde man farligt...

  SvaraRadera
 5. hoppas Stig minns den goda o fina charkbutiken och näst intill Bröderna Qvist=Lennart o Göran.Hos dem var ett"spisarställe" för oss 78-varvare. Butiken på Västg.v.var ett fyndställe o ett träffis för oss på 35:an o 37:an.Fotografier från 35:an(Frk.Larssons)tog jag49/50 o finnes hos fotokluben för d.intr.Där finns även regementshöjden med-o.Tureborg.PÅ 35:an bor Överl.Bergström på väg att etablera sig i "ministeriet"men verkl.en god "folklärare",till sk.fr.dagens "byxpedagoger"av Palmetyp. MV.H.en f.d.Pedagog i 50-talet. B.J.

  SvaraRadera
 6. Jag undrar varför det får finnas en bensinstation mitt i ett bostadsområde......Kunde kanske varit lämpligt att stationen gått i graven nu när Shell sålt?

  SvaraRadera
 7. Ann-Britt Fjellman2012-09-26 17:33

  Jag har också hjälpt mamma att dra lakan, köpt mjölk på glasflaska och gick man över gatan så fick man alltid en prinskorv på Thorens charkuteri( tror det hette så) i detta kvarter. Det var tider det...:)

  SvaraRadera
 8. Jag har ett helt annat minne. De hade en jättegammal katt i mitten av 90-talet som fick tre kattungar. Vi tog en som levde tills för några år sedan.

  SvaraRadera
 9. Hej Gunnar! Har i mina ägo ett pennset med vitt tryck på grön botten skrivet Bohusläns Regemente där en är en stiftpenna och andra är kulspetspenna liggandes i en ask med ett genomskinlig plastlock undrar du som har en lång anställning på I17 vet vad dessa togs fram för samt om dom har något värde? Har ärvt av min Mor som var anställd på I17 en gång för länge sedan Mvh Stefan PS! Tack på förhand för svar

  SvaraRadera