2012-09-21

Vandring på Östra kyrkogården på söndag

Under medeltiden och senare fram till tiden efter den stora branden 1806 låg Bävebornas kyrkogård runt den numera försvunna S:t Mikaels kyrka, således i nuvarande kvarteret Dyrhaven (vid S:t Mikaelsgatan och Jörgens gränd). Efter branden uppdelades vid 1807 års stadsreglering även den gamla kyrkogården i tomter som började bebyggas. Bäveborna som då stod utan begravningsplats hänvisades nu till Norra kyrkogården.

Efter några år, närmare bestämt 1812, inköptes för Bävebornas räkning ett stycke mark, en del av den så kallade Sankt Anne äng vid Västgötavägen. Området planerades som begravningsplats icnte bara för Bävebor utan även för medlemmar av stadens hantverkssocietet. Östra kyrkogården invigdes 1813.

Mer om kyrkogården och de människor som ligger begravda där berättar jag på söndag den 23 september då jag leder en vandring där. Samling innaför grindarna kl 15.00. Avgift 20 kr som oavkortat går till Uddevalla Hembygdsförening.

Alla är hjärtligt välkomna!! 

1 kommentar:

  1. Tack Gunnar för Dina Kyrko-vandringar so i viss mån finnes på Bloggen. Varför finns inte Uddevalla-video med så att vi absent friends kan vara med i efterhand? Nu sänder jag 2x20 Kr. till Hemb.förenningen som entré till Blogget.Fr.Vännen Bertil J.

    SvaraRadera