2011-03-14

"Särskilda förhållningsregler för lärjungar vid läroverket"

(Foto Rolf Ohlson 1954)

Insänt av Rolf Ohlson:

"Hej Gunnar!

Så var det då; gamla läroverket sett från Lilla Torget hösten 1954. Längs Agnebergsgatan (vid staketet) fanns en längdhoppsgrop, som ibland utnyttjades av oss elever under ledning av gymnastikläraren Einar Lööf. Annars var det att springa som en dåre till Rimnersvallen (tur och retur under en timma) för idrottsliga övningar.

Många elever cyklade till skolan. Enligt punkt 4 i "särskilda förhållningsregler för lärjungar vid läroverket" krävdes rektors tillstånd för att få medtaga cykel till skolan. Särskilt påpekades: "Det är förbjudet att parkera cyklar på stadens markområden runt läroverket. Cykling på gator och vägar skall ske under hänsynstagande till medmänniskornas rätt och under strängt beaktande av givna trafikregler."

Ingen cyklade på trottoarer och övergångsställen t.ex. I en annan punkt påpekades att "äldre personer böra visas den aktning och vördnad, som tillkommer den mognade erfarenheten".

Vi lärjungar som under 50-talet (och senare) eventuellt minns alla förhållningsregler torde väl idag förhoppningsvis kunna räknas till "den mognade erfarenheten". Som vi präglades då, går väl ränderna aldrig ur. Vi fick i alla fall starka ben.

Rolf Ohlson" //

4 kommentarer:

 1. Dessutom var "spel om penningar och penningars värde förbjudet"!
  /M.

  SvaraRadera
 2. På den tiden fick man väl betyg i "Ordning och uppförande" med?

  När försvann detta?

  Jag gick i grundskolan mellan 1971 och 1979 och hade inte det!

  Undrar vad många av dagens elever skulle få för betyg i detta om det fanns kvar!

  /Uddevallare

  SvaraRadera
 3. Och dessutom fanns kristendomsämnet. Vilket bör återinföras!
  /M.

  SvaraRadera
 4. Kan se rektor Rosenberg komma ur huset nere till vänster!/M.

  SvaraRadera