2011-03-23

Mystisk inskription på Gustafsberg

I dag när jag kom till Gustafsberg blev jag uppmärksammad på en nyupptäckt inskription. I bildens överkant skymtar sockeln till en minnessten över Anders Falck, som var en tidigare elev och donator på Gustafsbergs Barnhus. Minnesstenens placering framgår av nedre bilden.

Inskriptionen sitter alltså på fasta berget under minnesstenen. Jag har försökt att skugga partier i bilden för att lättare kunna läsa texten, men jag blir inte klok på vad det står. Det skall bli intressant att se om någon av Uddevallabloggens läsare kan lösa gåtan. Klicka på bilden så blir den mycket större. Den går förstås också att ladda ned på den egna datorn.  //

9 kommentarer:

 1. Verkligen jättesvårt att se. Mina gissningar:

  HOB NK FH
  el
  HGB NKIEH
  AS 1888

  Men vad betyder det??!

  SvaraRadera
 2. Jag gissar på:

  H.G.B NK.F.H (eller H.O.B NK.F.H)

  AS 18 → 84

  SvaraRadera
 3. Vackra och jämna bokstäver, ingen amatör. I andra raden en datering 18 84, med ett datum i mitten typ 19/5. Kolla vad som hände det året! Det har säkert kostat en slant att hyra den som högg och berget står ju där det står. / hälsn peterH

  SvaraRadera
 4. EGB KFH får jag det till?

  SvaraRadera
 5. Vetenskapsmännen som skulle tyda en mycket svårtydd runsten kom fram till att ristaren inte varit nykter när han ristade./M.

  SvaraRadera
 6. "Vetenskapsmännen som skulle tyda en mycket svårtydd runsten kom fram till att ristaren inte varit nykter när han ristade./M."

  haha! klart mest logiska förklaringen =)

  SvaraRadera
 7. Carl-Magnus Norrman2011-03-26 17:44

  Är stenen med inskriptionen en del av minnesmärket eller kan det vara återanvändning av en sten från en annan plats? Utan att ha sett stenen in situ, så vill jag gissa på ett "stenhuggarmärke".
  Kan det ha med Granitaktiebolaget C.A. Kullgrens Enka att göra? Verkligen svårt att tyda skriften!

  SvaraRadera
 8. Kul problem.
  Jag har kört bilden (som tyvärr brister i kvalitet...) i bildbehandlingsprogram och får fram (som andra tidigare har fått)
  HGB eller HOB
  NKFH (med N och K hopskrivna)
  AS 18 84

  SvaraRadera