2011-03-17

Ännu mer om läroverket (Agnebergsgymnasiet)

Nils Bergman skriver:
"Intressant med Rolfs artikel och de regler vi hade att hålla oss till under 50-talet på UHAL. Bifogar s 45 ur Katalogen lå 58/59. En jämförelse med reglerna punkt för punkt i skolan då och nu är ett spännande underlag för diskussioner under kafferasten/vid matbordet.
/Nils Bergman" (Klicka på bilden för större format)

3 kommentarer:

 1. De särskilda regler som jag nämnt i tidigare inlägg är tagna ur elevkatalogen för höstterminen 1953. Om man jämför med de regler Nils Bergman visar ovan (ca 5 år senare), så märker man väldigt tydligt en modernisering av synsätt och förhållning till hur man ansåg att eleverna skulle uppträda. Allt gick likväl ut på att eleverna skulle "iakttaga ett oklanderligt och mönstergillt uppförande" (citat från 1953 års katalog). Vilka regler som gäller för dagens elever känner jag inte till, men de torde väl ha samma syfte som de tidigare.
  rolf ohlson

  SvaraRadera
 2. Bo i Kalmar2011-03-19 09:58

  De flesta som var elever i läroverket i början av 50-talet bodde i Uddevalla och kunde alltså gå hem på lunchrasten. Där väntade en mor som var hemmafru och som därför kunde stå redo med en måltid till sonen eller dottern. För oss som pendlade från andra orter fanns inte denna möjlighet. Vi var tvungna att fördriva lunchrasten på annat sätt. Ett ställe - givetvis förbjudet - var en biljardhall på Kungsgatan mitt emellan skolan och torget. Där kunde man för en billig penning hyra ett bordtennisbord eller ett biljardbord. Innehavaren var en äldre, mycket vänlig man, jag tror att han hette Karlsson. Allt gick mycket städat till. Möjligen hade Karlsson rätt att sälja pilsner till vuxna personer. Det var som sagt förbjudet för läroverkselever att vistas där. Någon gång hände det att en särskilt nitisk lärare gjorde en razzia i lokalen. Karlsson höll dock uppsikt och tipsade om att sådant var på gång. De som var i lokalen olovandes försvann snabbt ut genom en bakdörr och så vitt jag vet lyckades läraren aldrig ertappa någon.

  SvaraRadera
 3. En liten episod som anknyter till punkt 4 i ordningsreglerna.
  Höstterminen 1950 började jag i klass 1-5C i den femåriga realskolan. Sommaren 1950 spelades det VM i fotboll i Brasilien och Sverige vann brons. Några veckor in på terminen visades på biografen Grand på Drottninggatan en film om detta VM, TV fanns ju som bekant inte då, och radiosändningarna var mycket begränsade. Eftersom jag var mycket intresserad av fotboll, ville jag naturligtvis se denna film vilket jag också gjorde. När jag efter filmen kom ut från Grand mötte jag teckningsläraren Nils Asp och jag kan än i dag minnas hur rädd jag blev att han skulle ha synpunkter på mitt "bevistande av allmänna nöjen utan målsmans sällskap". Han sa ingenting, förmodligen tyckte han att det var en bagatell, men känslan att jag hade gjort någonting förbjudet satt kvar länge.

  /Olle Lundgren

  SvaraRadera