2011-03-21

Axel Lundqvist jernhandel - skyltarna blottlagda

I dag blottlades skyltarna till Axel Lundqvists jernhandel. Det har ju diskuterats ganska mycket om de gamla fina skyltarna fanns där under plåten. Jag kan bara konstatera att min gissning att skyltarna var av emaljerad plåt var fel. När man idag fortsatte att riva bort plåt från huset så fanns alltså skyltarna där under plåten. De är av sten, sammansatta av tvåmeterslängder och ordentligt fastskruvade i fasaden.

När jag var där och fotograferade genomförde Räddningstjänsten övning i huset. Man berättade att flera förbipasserande hade undrat om inte Bohusläns museum borde försöka rädda skyltarna. Det är nog lättare sagt än gjort men jag ringde i alla fall till museets insamlingsansvariga som lovade att gå dit i morgon och ta sig en titt på skyltarna. Så vi får se vad som händer. //

4 kommentarer:

 1. Till museimagasinet!

  SvaraRadera
 2. Signe Olsson2011-03-22 16:42

  De måste bevaras.

  Dock är det ju så att VG region vill utplåna alla lokala identitet så det kanske ej museet godkänner.

  Hade texten varit "Axel VG-region Järnhandlel" - då hade Jonäng etc sänt dem till Naturhistoriska Riksmuseet... bara för att betona betydelsen för framtidens regionala dinosaorier

  SvaraRadera
 3. Var ska man bevara skyltarna i så fall? I ett magasin där fortfarande ingen kan se dom.
  Det är en gammal affär i Uddevalla. Det är väl inte direkt någon kung som ägde den? Man kan inte och ska inte spara på allt, allt allt. Det går att dokumentera med foto och text mycket.
  Jag tycker absolut om gamla saker och kan vara nostalgisk men det måste balanseras mot vad det kostar. Om vi bevarar mindre kanske det kan bli bättre sjukvård...

  SvaraRadera
 4. Ja sluta nu att vara sånna bakåsträvare, varför skall vi samla på oss massa skit i förråd? De pengarna kan vi ju använda till andra saker som att flytta mer sjukvårsdverksamhet till näl och ge de i regionen lite mer pengar för deras bra arbete.

  Varför skall vi bevara? Ja det fattar inte jag heller, kan vi inte riva alla äldre kvarstående byggnader i uddevalla och lägga ner museumen, då slipper vi de kostnaderna i underhåll osv och så kan vi bygga nya stora betongfärgade butikslokaler så att alla affärer flyttar till centrum istället för torp och vips så får vi ett modernt och snyggt centrum rent från allt vad små trånga gamla byggnader är.

  Bevarande av stadens uttjänta gamla byggnader och andra saker kan ju inte stå ivägen för utvecklingen.

  Det måste moderniserad radikalt och byggas nya stora insatslägenheter efter hela bäveån, centralt och i skeppsviken med havsutsikt så folk har någonstans att bo och så vi får hit folk som kan betala för sig, så tjänar vi massor pengar och kan riva de andra gamla små hyreshusen till förmån för mer nya insatslägenheter så fler kan bo modernt och snyggt. Ungdomar tjänar vi inget på ändå så de kan ju flytta till götet eller något så kan vi hyra ut alla våra nya insatser till de som kan bidraga med sina pengar istället.

  SvaraRadera