2010-10-20

Vem konkurrerar Mediacopy med?

Bohusläningen hade häromdagen en artikel om Mediacopy och den följdes upp av en ledare i dagens tidning. Det antyds att Mediacopy fått uppdraget att digitalisera museers och hembygdsföreningars samlingar på ett ojuste sätt.

Då undrar jag bara, vilka andra företag i branschen har man då konkurrerat ut? Sanningen är väl snarast den att det finns inte några sådana företag som har kort startsträcka för att påbörja en sådan verksamhet när tillfälle bjuds.

I lågkonjunkturer har museer, arkiv och andra institutioner alltid haft möjlighet att få den här typen av arbetsuppgifter gjorda. Våra myndigheter vill helt enkelt få igång meningsfull sysselsättning för personer som annars skulle vara arbetslösa. Det är en win-winsituation för samhället då också institutionernas samlingar blir tillgängliga för oss alla.

Under 90-talets finanskris förtecknades Gustafsbergsstiftelsens arkiv med värdefullt bistånd av ALU-anställda. Det hade inte varit möjligt annars.

Under samma finanskris startade ett digitaliseringsprojekt med Uddevalla kommun. tidningen Bohusläningen och Bohusläns Föreningsarkiv som arrangörer. Det arbetet har resulterat i Tidningsarkivet som Uddevallabloggen ofta hänvisar till. Tidningsarkivet är ett fantastiskt óch sökbart register över tidningsartiklar.

Mediacopy gör enligt min mening en viktig samhällsnyttig insats. För närvarande skannas för övrigt Gustafsbergsstiftelsens hela fotosamling.  Det jag dock skulle önska är att Mediacopy kunde jobba mer långsiktigt så att man exempelvis skulle vilja investera i en större skanner, för att kunna skanna äldre arkivmaterial i annat format än A4. //

12 kommentarer:

  1. Du har rätt Gunnar !

    Logiken haltar. En annan sak som togs bort på 90-talet var stöd till offentliga sektorn om de anställde ex. handikappade. Anställningarna togs bort och istället för meningsfull sysselsättning kom depritioner etc.... samhällsekonomiskt en klart sämre affär.

    SvaraRadera
  2. Deprition är alltså en ny statlig åtgärd??
    Det är nåt jag missat.
    /Mandrake

    SvaraRadera
  3. Jag tycker detta arbete med att digitalisera både gamla tidningsartiklar och foto är värdefullt rent kulturhistoriskt.

    SvaraRadera
  4. Visst är det värdefullt! Det är vad dom sysslar med Men dom plockar in minst 5 ggr så många FAS 3are som behövs för arbetet å tjänar storkovan på dem D.v.s de flesta sitter å surfar på nätet å 2-3 stycken utför det arbete som en person lätt kunnat utföra ensam!!

    SvaraRadera
  5. Företagsidén är att varje Fas3-are ger 5000 per månad till arbetsgivaren. Det är därför de tar in minst 10 per grupp, och räknar med att kanske 3 arbetar på, som ovanstående sa. Det räcker för att anställa handledaren - och blir vinst över.
    Om ett museum städslar en sådan arbetslös, har ju denne en chans att få stanna kvar.
    Här har de ingen chans alls. De blir bara utnyttjade. Det låter bra, men är egentligen ganska fult.

    SvaraRadera
  6. Mediacopy har 220 deltagare, några scannar historiskt meterial åt museum och hembygdföreningar, de andra lägger patiens 8 timmar innan de tillåts gå hem för dagen! Det finns ingen av deltagarna som erbjuds anställning, dessa 220 personer genererar 1,1 miljoner i bidrag per månad åt de två ägarna till Mediacopy. Är det så vi vill att våra skattepengar ska hanteras? Det pågår helt enkelt en handel med människor, en handel som bygger på arbetslöshet/långtidssjuka/utanförskap.

    SvaraRadera
  7. Tidningen TTELA i Trollhättan har börjat granska eländet:
    http://ttela.se/start/1.1214288--vi-har-bara-skyldigheter-inga-rattigheter-

    SvaraRadera
  8. Krister alias "Benny"2011-05-19 13:17

    Mycket viktigt att gamla dokument och bilder digitaliseras åt eftervärlden, absolut.
    Men att låta MediaCopy göra detta med fas3:are?
    Sitter själv med detta på MediaCopy i Vänersborg och jag kan bara säga att kvaliten på det vi gör har mycket att önska och är väldigt varierande, vissa har knappt sett en scanner och med en självkurs på några timmar är det bara att hugga in. MediaCopy bekostar inte ens en utbildning till alla dessa som sitter och bevarar detta arv till eftervärlden.
    Nej det handlar bara om att få in så många som möjligt och tjäna så mycket det går innan nån sätter stopp för detta vansinne.
    Och att det läggs patiens för våra skattepengar det kan jag intyga.
    Är själv en av dom fyra som bad TTELA att granska fas3 i allmänhet och MediaCopy i synnerhet.

    SvaraRadera
  9. Säger bara usch fy utnyttjar arbetslösa stackare

    SvaraRadera
  10. Jag har varit på Media Copy i Göteborg. Gavs bara arbete i början, sedan kom det inget mer. Månad efter månad. Vad alla gjorde vet jag inte. Det var definitivt inte så att det scannades.

    SvaraRadera
  11. I stort sett var det som en pratstuga på Media Copy. Folk kom dit och satt gärna längre på raster och lunch och pratade. En del skratt och skämtsamma "bitterheter" över arbetslöshet, men jag hörde inget konstruktivt. Inte för min del. Folk socialiserades fast i prat-passivitet. Och det är synd, för jag tror inte att alla var/är medvetna om det. Arbetsförmedlingen kom aldrig dit, inte vad jag såg. Så att Media Copy lett till något konstruktivt? Kanske för några få, men i stort sett: Vuxenförvaring.

    SvaraRadera
  12. Ok MediaCopy får 5000kr/deltagare och själv fick du omkring 8000 av skattepengarnas pengar FÖR ATT SITTA OCH LÖSA PATIENS! Och det är inte du som gör något fel eller? Lite eget ansvar ligger nog på personen själv att se till att få nytt jobb när det gamla tar slut. En sysselsättningsplats är för många en bra arbetsträning, ett sätt att komma hemifrån, få vardagsrutin och "kollegor". Dessutom bättre självförtroende genom att man lär sig nya saker. Personalen kan ge nya fina referenser (någon som inte är så lätt om man varit arbetslös i 10 år) och jag råkar veta att många har fått jobb genom just detta!

    SvaraRadera