2010-10-31

Världens största fågelholk finns i Uddevalla


För ett bra tag sedan skickade Rolf Ohlson den här bilden till mig och frågade vad det var för en låda som syns på bergväggen ovanför Exxon Mobils anläggning nedanför Lövåsberget.

Nu har Rolf själv hittat svaret och skriver:

"Hej Gunnar!

För ett par år sedan frågade jag dig om du visste något om "holken" på Lövåsberget (ovanför Mobil Oil). Se bif. bild. Kommer du ihåg frågeställningen? Du skulle fråga någon du känner på Mobil, men det blev kanske inte av då.

Nu vet jag vad det är för någonting, nämligen en fågelholk (2x2x2 m) avsedd för häckande berguvar!Träffade på en person som jobbat i många år på Mobil sedan depån startades. Han heter Rune J. och är nu 85 år. Han berättade att när Mobil etablerade sig på platsen så upptäckte man att det häckade många berguvspar där. Fåglarna blev väl skrämda i början och man bestämde sig för att bygga denna holk (Skanska). Duktiga bergsklättrare utförde byggnationen, men det blev ingen succé. Uvarna bosatte sig i skrevor runt om, men inte i holken. Man t.o.m. inplanterade en berguvsunge där, men den blev heller inte kvar i holken.

Ja, ungefär så berättade Rune J. Hur det är med ugglor i det berget nu för tiden har jag ingen aning om, men det kanske någon annan vet?
Hälsningar
Rolf Ohlson"

Och jag skickade Rolfs mejl vidare till biologen Jan UddénBohusläns museum och frågade om han känner till detta? Jan svarar så här:

"Jo men visst.
Någon gång i början av 1980-talet fann man på att det var problem med nedrasande stenar, som hotade mobil-anlägg. Man rensade då berget från dylika och säkrade upp berget.

I samband med detta påtalades förekomsten av ett (inte flera)berguvspar.

För att kompensera förlusten av lämpliga boplatser/dagplatser byggdes denna "Berguvsholk", vilket var dömt att misslyckas. Jag tror inte det finns någonstans man lyckats att få en berguv häckande i en låda.

Nåväl, berguvarna jagar regelbundet i centrala Uddevalla, men boplatserna är numera förlagda längre ut i Byfjorden. Tilläggas bör att berguvarna har ganska stora revir och häckar sällan med kortare avstånd än 10-15 km mellan varje boplats.

Hälsningar
Janne Larus Uddén" //

1 kommentar: