2010-10-19

Tre omkom vid olycka på Uddevallavarvet

(Bohusläningen onsdag 9 november 1981)

Roland skriver:

"Hej Gunnar!

Har letat på nätet och i din blogg utan resultat. Det inträffade en dödsolycka på Uddevallavarvet när en så kallad hjärtstock lossnade och föll till botten på dockan på varvet och minst en person avled.

Jag jobbade i Sörvikshallen när detta hände och är rätt säker på att det var 1981.

Kan du hjälpa mig med mer utförliga uppgifter om när detta hände?

Med vänliga hälsningar
Roland"

I Bohusläningen den 9 december 1981 rapporteras det om olyckan dagen innan där tre arbetare omkom.

"Olyckan inträffade kl 12.30. Ett tiotal man arbetade med att montera rodret på ett 55.000-tons OBO-fartyg. När detta var på plats inträffade plötsligt en förskjutning. Därvid föll den 8 ton tunga hjärtstocken ur (det är den axel som vrider rodret). Samtidigt bröts skäddan av, en dels gjuten och dels svetsad plåtkonstruktion som utgör bakre delen av kölen och drog med sig byggnadsställningarna i fallet. De tre männen krossades under de nedfallande plåtmassorna. Döden var ögonblicklig."

De omkomna varvsarbetarna var förmannen Sten Olsson, Svanesund, 44 år, filaren Algot Karlsson, Uddevalla, 56 år samt filaren Inge Nyman, Uddevalla, 25 år.

"När olyckan blev känd spred sig stor förstämning bland arbetarna på varvet. En efter en lämnade de sina poster och gick hem. Vid 14-tiden låg allt arbete nere kring olycksplatsen och varvets flagga vajade på halv stång."

Uddevallavarvet hade vid tillfället 2 800 anställda och hade länge varit förskonat från allvarligare olyckor. Den senaste dödsolyckan hade inträffat 10 år tidigare då en person omkom vid en explosion i en blästringsanläggning. //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar