2010-08-29

Vård 2010 - NU-sjukvårdens Arenabygge

I dagarna presenterades en undersökning om Arenabygget i Vänersborg. I rapporten beskrivs ett strategiskt spel om hur arbetet fortgick utan kritisk granskning, att kostnaderna fick skena för att hålla ett högt tempo samt att viljan att göra avtryck var större än att göra rätt. Brist på kompetens i ledningen går som en röd tråd genom hela arbetet.
http://ttela.se/start/vanersborg/1.934300--allt-gick-fel-efter-beslutet-att-bygga-arenan-

När man läser rapporten slås man av likheterna med Vård 2010. Det kanske inte är ett ödets ironi att S Anders Larsson var både arenabyggare och satt i NU-sjukvårdens styrelse under genomförandet av Vård 2010? Sedan 2008 har Uddevalla sjukhus ingen akutmottagning och lika länge har det varit kaos på NÄL.

Det har funnits flera argument för att flytta allt till NÄL, men inget argument är hållbart. Till exempel:

NÄL har aldrig varit, är inte och kommer aldrig bli ett komplett akutsjukhus. Så är det för många sjukhus. Sahlgrenska Universitetssjukhuset saknar ex. barnsjukvård, brännskadevård och förlossning.

Att dela upp akut och planerad vård är inte effektivt och väldigt mycket planerad vård görs också på NÄL eftersom patientsäkerheten utan IVA och jour i Uddevalla är för låg för stora ingrepp. T.ex. gör stora bantningsoperationer på NÄL trots att det är en planerad operation.

Det är fler jourlinjer nu än före Vård 2010 utan att väntetiderna minskat. T.ex. sköts traumaverksamheten av dubbelt så många läkare – de hyrs de in från Danmark - mao ingen kostnadsbesparing.

Flytten till NÄL har blivit mycket dyr. Enligt ledningen skulle den inte kosta någonting och ge ett överskott. Bara flytten har kostat 600 miljoner och med underskotten pga dåligt planerad vård överstiger kostnaden 1 miljard (1 000 000 000 kr)!

Antalet akutbesök har inte minskat och frågan varför antalet sjuka skall minska för att man stänger en akut är obesvarad. Nu vill politikerna ha svar på varför patienterna ökar under sommaren. Men detta visste alla före  Vård 2010. NU-sjukvården kan inte ha bara en akut - så står det i utredningen från 2004 - speciellt inte sommartid.

De som söker akut är i behov av vård. Senast i veckan förklarade regionrådet Karin Engdahl (S) att rätt personer måste söka akut, men erfarenheterna från ex. Lund visar att patienter söker rätt. Politiker glömmer också att under 2/3 av dygnet är samhället i princip stängt (gäller även vårdcentraler).

Arbetsmiljön är mycket dålig - den skulle bli bättre. I en medarbetarenkät 2009 sade 70 % (vissa kliniker 100%) att Nu-sjukvården inte var en attraktiv arbetsgivare. Nästa år skall NÄL-akuten vara Sveriges bästa akut. Har politikerna tagit beslut och skapat resurser som ger personalen möjlighet att leva upp till den visionen? Man har i Vård 2010 gjort ett kardinalfel - politikerna lyckades aldrig visa att det blir bättre. Personalen blev kritisk, men politikerna tyckte man visste bäst och tryckte igenom Vård 2010. Då blir det kaos! Hur politiker och tjänstemän gjorde finns beskrivet i en doktorsavhandling om hur man inte skall organisera sjukvård.

NÄL är felplacerat i upptagningsområdet. Den gyllene timmen täcker inte norra Bohuslän och kusten. Däremot täcks Norra Älvsborg av gyllene timmen av 3-4 sjukhus !

NÄL:s akutmottagning är dessutom felplacerad inom sjukhusområdet (långt från centrala funktioner). Vi återkommer till orsaken. Den är lika fantastisk som sann.

När man valde akutsjukhus sade man att NÄL var modernare. Det byggdes senare - rätt - men är det bättre lämpat för det? Man skall ju ha kvar båda sjukhusen. Till detta hör att Uddevalla sjukhus renoverades senare och har en akut som ligger rätt i sjukhusbyggnaden och rätt i upptagningsområdet. Nu skall NU-sjukvården bygga ut ambulansvården - är det inte bättre att bygga akuten där patienterna finns? Väldigt få bor i skogen väster om Trollhättan.

Kommer NU-sjukvården någonsin kunna hämta sig från Vård 2010? I Örebro gjordes 1996 en panikomorganisation (som man stoppade efter en kort tid). Frågar man sjukhusledningen idag har de ännu ej hämtat sig från felbesluten för 15 år sedan. Man undrar om man någonsin kommer göra det eftersom så många läkare kommer gå i pension de närmaste åren.

Situationen är idag alltså värre för NU-sjukvården än den var för Regionsjukhuset i Örebro. Vad väljarna skall fråga sig är om det hos S+Fp+C+V som skapade och genomdrev Vård 2010, överhuvudtaget finns kompetens att besluta i sjukvårdsfrågor?

Uddevallabloggen kommer fram till valet att presentera och analysera Vård 2 010. De olika partierna ger nu olika vallöften precis som innan valet 2006. Många av löftena 2006 visade sig vara ren lögn och genomförandet av Vård 2010 vittnar om ett osunt ledarskap sockrat med gedigen okunskap. Man har t.ex. erkänt att lögnen att infektionskliniken skulle ligga på Uddevalla var ren strategi och vilken ledning kallar till falska presskonferenser - och dessutom får sitta kvar? Att det dessutom är våra skattepengar som används och ger sämre vård kan inte lämna någon oberörd.

Just nu slutar flera personer som processat Vård 2010. Det är troligt att också sjukhuschefen Sten Axelsson ersätts med en chef som istället för konfrontation mot personalen, kritiker och media skall ha "dialog" och "samförstånd". Naturligtvis utan att man "drar klockan tillbaka". Så brukar det heta i forcerade omorganisationer som går fel och NU-sjukvården kommer inte vara ett undantag. De "nya" vill naturligtvis inte prata om det "gamla" utan nu skall alla "se framåt". Alla JA-sägarna från den gamla organisationen kommer att få nya uppgifter - de har spelat ut sin roll och har i personalens ögon skapat den dåliga arbetsmiljön.

Argumentationen är ganska fantastisk. Först drar man tillbaka klockan och skapar kaos. Sedan skall man se framåt - dvs titta på en bättre organisation - dvs den man faktiskt hade innan man drog klockan tillbaka. Det är svårt att hänga med i den kryptiska argumentationen.

Så länge den nya ledningen inte inser hur dålig Vård 2010 är som sjukvårdsorganisation kommer ingenting i sak förändras i verkligheten för patienter och personal. Man kommer fortsätta blunda och skönmåla sina gamla beslut. Sedan kan man vrida klockorna hur man vill, fortsätta rådfråga JA-sägarna och se både framåt och bakåt - men så länge ledningen inte har kunskap om sjukvård för att kunna se hur det skall fungera och våga lyssna på kritiker - exakt så länge kommer kaoset bestå i NU-sjukvården.

Vi kan inget annat än att förhålla oss till framtiden. Men om vi inte studerar historiska felbeslut kommer vi göra om samma misstag om och om igen - som Västra Götalandsregionen. Det är nu andra gången Socialstyrelsen har ett tillsynsärende pga felbeslut i regionen. Den som förnekar att besluten igår skapade verkligheten idag och imorgon har inte mycket lärt sig av livets skola.

Uddevallabloggen lyfter inte fram detta i en anda att "vad var det vi sade" eller att "allt skall återställas". Tennisspelaren John McEnroe har sagt att "alla kan göra fel, men bara en idiot gör om dem". Tyvärr agerar vissa som idioten med att säga "bevisa att jag har fel" - trots att verkligheten visar på kaos. En annat vanligt argument är att "andra också har problem" - som om kollektivt vansinne rättfärdigar dåliga beslut.

Det är utifrån behovet av insikten om dessa destruktiva mekanismer och behovet av att sjukvård styrs av kunskap, vetenskap och beprövad erfarenhet som Uddevallabloggen belyser NU-sjukvården. Att NU-sjukvården också utgör ett krisande sjukvårdsverige i miniatyr minskar inte behoven. Tvärtom - det ger både en skrämmande vy och visar på ett stort utbildningsbehov hos de som beslutar.

Man kan filosofera över om dagens globala sjukvård, med internet och goda kommunikationer, verkligen styrs bäst av lokalpolitiker med en helt annan agenda. Är det dags att som i Norge avskaffa regioner och landsting som valbar nivå? Ibland blir ett system sin egen värsta fiende. Här är dock alla partier i Västra Götalandsregionen eniga - man är inte beredd att avskaffa sig själva trots alla kaos och tillsynsärenden. Uppenbarligen tycker man att man gör ett bra jobb i sitt "arenabygge".

Tycker du S+FP+C+V gjort ett bra jobb i NU-sjukvården för Bohuslän? 
Du kan faktiskt göra något åt det i det kommande valet. Du kan rösta på olika partier i kommun-, landstings- (region-) och riksdagsvalen.

Uddevallabloggen har tidigare granskat NU-sjukvården och många länkar, citat och kommentarer finns på bloggen. Sök på NU-sjukvården och de listas i en separat ruta. //

14 kommentarer:

 1. Hej

  En arbetskollega såg detta och visade hela avdelningen. Du har träffat mitt i prick.

  Det värsta är att Körner, Daneryd och alla de andra slutar. Det är ju de som förstört vården inte bara i Bohuslän utan i hela NU-sjukvården.

  Fattar inte att de kan sova - om de gör det !!!

  Och snart är det RUS möte och då skall de förklara att NU har de lärt sig och NU kommer allt bli så bra .... men de skiter fullständigt i Elsa, Anna och Sven....

  De som byggde Sverige. Jag tror inte Tage Erlander eller Palme är speciellt stolta över de S-poltiker som kommer till RUS mötet. De jag växte upp med förstod ju folket - dessa är populister.

  Från NÄL innan jag åker hem till Uddevalla.

  SvaraRadera
 2. Såg idag på en S-valaffisch att Uddevalla förtjänar en egen akutmottagning. Man är tydligen inte medveten om vad man har ställt till med - eller också tar man väljarna för en samling idioter.
  JH

  SvaraRadera
 3. Karin Engdahl talar i dagens Bohusläningen om vissa myter om Nu sjukvården,vi som varit där(på Näl) vet att på hjärtavdelningen i juni låg 8 (åtta)personer i sina sängar i korridoren,idag på samma avd.ligger 5 st i ett rum för 4,
  det är ingen myt,med det är dålig vård,och en katastrof för personalen.Man kan undra vart politikerna tar vägen när de blir sjuka.

  SvaraRadera
 4. Kan någon tipsa om något parti som som har viljan att avskaffa region och landstingsorganisationerna med alla dessa tomtar till politiker och tjänstemän. Dom är fullständigt onödiga i dagens snabba komunnikationssamhälle.Och kostar offantligt stor andelar av våra skattepengar som hade gjort större nytta i verksamheten

  SvaraRadera
 5. Kan någon tipsa om något parti som som har viljan att avskaffa region och landstingsorganisationerna med alla dessa tomtar till politiker och tjänstemän. Dom är fullständigt onödiga i dagens snabba komunnikationssamhälle.Och kostar offantligt stor andelar av våra skattepengar som hade gjort större nytta i verksamheten

  SvaraRadera
 6. På vår avdelning handlägger man många cancerpatienter. När de får ont måste de ofta åka via akuten eftersom cancersmärta inte följer kontorstiden.

  Alla vittnar om kaos, långa tider, personal som stressar något oerhört och patienter överallt.

  Vad är det för patientsäkerhet och vård?
  Politiker kan skylla på patienter, andras fel eller vad som heslt, men NU måste man göra något åt vården.

  Vård2010 är ett fiasko och precis som bloggen skriver - man måste lära sig av sina misstag och titta på verkligheten - inte pressmeddelanden från NU ledningen.

  Ingen vill ha en vård som Vård2010 - ingen. Och det är skrämmande att politiker försvarar detta.

  Strunta i hur ni resonerade eller om ni verkligen gav ett löfte etc - se verkligheten och agera. Det är kaos !!!

  Eller måste ni tvångsförvaltas av Sosialstyrelsen?

  SvaraRadera
 7. Håller verkligen med om att politikerna har helt fel. Idag i Bohusläningen försvarade det sina löften - istället för att bara konstatera att detta inte blev bra och det skall vi åtgärda.

  Eller är de så svaga som en professor beskrev på DN - debatt - politikerna svarar på medias frågor utan att ha förmågan att själv konkretisera en verklighetsförankrad vision.

  Alla kan säga:
  - Vi skall ha en bra vård.
  Men om man samtidigt snarast hånler mot personalen och noll stöd i deras arbete ....

  Och samtidigt beklagar sig för "politikerförakt". Ja, då har man inte lärt sig mycket här i världen.

  Förvuxna barnrumpor - ett annat ord för politiker som tror de kan men gör fel om och om igen !!!

  SvaraRadera
 8. Man tappar ju all respekt för sjukvårdspolitiker när man läser dagens Bohusläning och ser att Andersson, Elwing, Engdahl och Jonäng påstår att US blivit det sjukhus man utlovade inför förra valet! Det är ju illa nog att dom inte kan sjukvård att sen påstå att dom inte ser att US är ett nedmonterat icke komplett akut eller planerat sjukhus gör dom till patetiska figurer.

  SvaraRadera
 9. Ögonakuten och ortopedakuten finns i Uddevalla.

  SvaraRadera
 10. Finns bara ett ord att säga om detta: skandal. Tycker inte bara synd om dem som behöver vård utan också om de som jobbar inom vården med den stress som blivit.

  SvaraRadera
 11. Kom ihåg en sak.

  Hur resurserna än är fördelade skall vården fungera. Detta inkluderar akutvården.

  Det gör den inte idag. Vi har kompetensflykt, personalflykt, sjukskrivningar och massor av patienter i korridorerna.

  NÄL som enda akut i Fyrbodal är och förblir en politiskt verklighetsfrånvänd tanke som nu också verkligheten visat vara helt galen.

  Då säger man att det blev som man lovat.

  Är det verkligen kaos de vill ha?

  Mycket märklig argumentation - och skrämmande.

  Mest skämms jag för (S) som påstår sig företräda de "svaga".

  SvaraRadera
 12. Finns ju två partier som har ryggen fri i frågan och vill gör något åt saken. M & KD behövs i regionen om vi inte ska dö i kön till akuten.

  SvaraRadera
 13. Moderaterna gjorde inget av sin slogan - hjärtat bankar för Uddevallaakuten. Krisdemokraterna har heller inget gjort. Moderaterna har gått ut med att "man kan ej vrida klockan tillbaka" och inser inte att det har man redan gjort - man måste vrifa tillbaka den - FRAMÅT . Vi måste få sommatrid - inte detta mörker som nu är

  SvaraRadera
 14. Du skriver att Sahlgrenska Universitetssjukhuset inte har barnsjukvård. Östra sjukhuset och Drottning Silvias barnsjukhus ingår i Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som således har barnsjukvård.

  Kan för övrigt berätta att när NU-sjukvården bestämde att flytta över det mesta av laboratoriemedicins verksamhet till NÄL trodde de att det bara var att flytta rätt in i de befintliga lokalerna. Hade inte en tanke på att de tomma lokaler som faktiskt fanns inte var anpassade för den verksamhet som flyttade.

  Roger L.

  SvaraRadera