2010-08-26

Staket mellan Herrarnas och Damernas i Skeppsviken


(Klicka för en större version)

Bengt Carlsson frågar:

"Hej Gunnar!
Stämmer det att det fanns ett staket mellan herrarnas och damernas badplats i Skeppsviken?"

Ja, det stämmer. Jag har faktiskt hittat den här bilden där man ser staketet om man tittar väldigt noga. Damernas är alltså i förgrunden och Herrarnas således längre bort.

Staketet sattes upp 1923 och Tidningsarkivet finns det uppgifter om detDet hela började med en insändare i Bohusläningen:

1923-07-14 "Insändare om Skeppsvikenbadet. ""Sätt upp plank till dambadet så vi slipper beskådas av nyfikna män"".
1923-07-20 Vid badplatsen i Skeppsviken kommer uppsättas staket för att markera mellan herrarnas och damernas badplats.
1923-07-21 Staket vid friluftsbadet, Skeppsviken. Vakt kommer att utsättas.
1923-07-26 Friluftsbadet vid Skeppsviken har nu fått ett skiljestängsel uppsatt mellan manliga och kvinnliga badet.

Staketet blev inte så långlivat. Många barnfamiljer protesterade då de för att kunna fika tillsammans inom familjerna tvingades sitta intill staketet och skicka smörgåsarna och kakaon emellan sig. //

5 kommentarer:

 1. Notera att Göteborgsvägen ännu inte var byggd. Dåtidens riksväg gick via Kapelle.

  SvaraRadera
 2. Bekymmrad Uddevallare2010-08-27 09:18

  Snacka om att man var mer effektiva då, från att insändaren skickades till det satt ett staket på plats gick det knappt 2 veckor.

  I dagens Uddevalla får man skriva insändare och lämna medborgarförslag i 2-5 år och sen om man har tur så uppmärksammas det, men då skall det tillsättas en utredning om hurvida det skall göras eller inte och hur det skall göra. Sen är det bara att vänta på utgrävningarna av arkeologiska fynd som tar ca: 6 månader och sen så skall det planeras ytterligare och sen kör bygget igång och det tar väl 2-3 veckor kanske.

  Nej, det går utför med staden, nu vill man ju dessutom riva Lundqvist Järnhandel!! Vad i He** har staden blivit helt tokig, skall vi inte ha några som hellst historiska byggnader kvar i Uddevalla??

  SvaraRadera
 3. Om staketet sattes upp 1923 så måste ju Göteborgsvägen finnas, den kom till 1908!

  SvaraRadera
 4. Det är riktigt att vägen vid Hästepallarna var klar 1908. Den första tiden därefter var Anders Knapes väg den man åkte om man skulle till Göteborg. Göteborgsvägen började byggas 1939.

  SvaraRadera
 5. Citat:"Snacka om att man var mer effektiva då, från att insändaren skickades till det satt ett staket på plats gick det knappt 2 veckor."

  Tyvärr gick det alltför snabbt med vissa beslut, staketet fick ju rivas.

  Beträffande Göteborgsvägen byggdes den som Gunnar säger 1939. Vad hette förlängningen av Anders Knapes väg förbi Hästepallarna?

  SvaraRadera