2010-08-13

Peter Hagren berättar

"Hej Gunnar!

Jag har några kommentarer att göra. Jag gick på Margeretegärde 1959-62 och minns naturligtvis "gottis", flitigt men olovandes besökt av de elever som lyckades smita förbi "vaktishuset" genom den lilla grinden. Faktum är att vissa "kända" elever även skrevs upp av "vaktis" fru, med besök hos rektor Gillsjö, eller i värsta (egentligen bästa) fall Rektor Einar Dahl. Han var ju för det mesta i Stockholm och riksdagens första kammare. Han var dock en snäll farbror som gillade att man kände till att han skrivit texten till den käcka melodin "Jopp Hej Di - Hej Da", en stor hit i scout-kretsar! Det märkliga med det huset på JacobTrahnsgatan är dock att mina föräldrar bodde där då jag föddes 1/2 1949. Min far och en adjunktkollega delade en sk. dublett där sedan några år, då min mor & far gifte sig 1948 flyttade hon in och mitt första levnadsår tillbringade jag där, tills vi fick en tvåa på Göteborgsvägen 1950.

Gottis ersattes - till Margeretegärde-lärarnas glädje - av Ölanders akvarie & glasaffär. Lasse Ö hade jag lärt känna genom affären hans pappa hade på Kålgårdsbergsgatan och han lockade med mig i akvarieföreningen. Via Margeretegärdeskolan har jag ochså anknytning till det 1949 uppförda sk Apotekshuset, hörnet N.Hamngatan/Kungstorget. Inte mindre än fyra klasskamrater bodde i huset. Mest känd var väl Jan-Olof Olsson vars far drev Olles slöjd i nämnda hus, där både mor och far huserade bland filmstjärnor & Dinkey Toys - ett måste för en tioåring. På Olles köpte man ett blåsrör i plast för 25 öre och i speceriaffären brevid gula ärter i lös vikt för ytterligare en 25-öring och så över till Hasselbacken för blåskrig - till duvornas fromma!

Nu till mitt sista ämne: Skolbranden! För en realskoleelev var detta höjdpunkten på skolgången! Som 1:3 a gick vi i de gröna barrackerna i hörnet Skolgatan/Lagerbergsgatan och i 2:3 gick vi i G:a Praktiska och jag började i 3:3 där men efter tjuvrökning & allmän uppkäftighet kom Arnold Möller och Far överens om att jag skulle börja om i 3:3 hösten 1965. Då fick vi gå i de bruna barackerna i kurvan där Västgötavägen börjar. Detta gjorde att man betraktades som mer vuxen, fick morgonbönskort och kunde besöka elevvåningen i G:a vaktmästarbostaden åt Östergatan, tillsammans med gymnasisterna! Morgonen den 2/4 ringde det tidigt på telefonen hos rektor Hagren. Flickskolans vaktmästare skrek "Skolan brinner", far kastar på sig kavaj, överrock & hatt och skyndar iväg ... min coola syster Titti säger på sitt timida vis "Är inte flickskolan av tegel?" varpå hon och jag och lillebror Klas beger oss hastigt mot G:a Praktiska.

Redan från Margeretegärdeskolans bakgård ser vi att det INTE är Flickskolan som brinner och vi tar oss fram till staketet vid "gröna" på Skolgatan och ser brandmännen bekämpa elden. Klockan är bara halv åtta och allteftersom kommer eleverna droppande, ty vi gick i skolan på lördagar på den tiden. Vissa elever jublade, andra grät och rektor Möller gav realskolan kollektivt ledigt! Gröna barrackerna klarade branden och det var teckningslärare Nisse Asp särskiljt glad för, likaså gymnastikhuset, som jag nyttjat sedan margeretegärdetiden och med UCA på tisdags- och torsdagsträning under vinterhalvåret! Men hur gick det med musiklärare Mannheimers flygel?

Vänliga hälsningar
Peter Hagren"  //

5 kommentarer:

 1. Jag vill minnas att G.Mannheimer och F.Mansler delade musiksal på Agnebergsskolan,(dåvarande Uddevalla Högre Allmänna Laroverk !!), så den flygeln var nog ingen större fara med !!
  Hälsas från klasskamraten i 3:3 B !
  Peder Grahn

  SvaraRadera
 2. Hej Peder, fina bilder du tog! Jag minns att Mannheimer hade musiksalen på 2:a vån mot Kålgårdsberget, ovanpå fysik & kemisalen. Det sades att han låtit lyfta in sin egen flygel i den salen & det ryktades om att han intet fick ut på försäkringen ... Han var i allafall på gott humör vid soarén i Folkets hus 2 år senare då han kompade Karin Isander & mig i House of the risin´sun Hälsningar peterH

  SvaraRadera
 3. Tjena Peter !
  Tackar för info ! Jag visste faktiskt inte att det fanns en musiksal där! Jag minns bara att vår klass fick traska bort till "läroverket" för Orphei övningar !!
  Hursomhelst så fick nog G.Mannheimers stackars flygel bara svarta tangenter samt blev något svårspelad/ostämd den aprilmorgonen!
  Av bilden ovan kan man ju se att den ligger "lite pyrt till", (f-låt!)
  Hälsas från
  Peder Grahn

  SvaraRadera
 4. Hej Gunnar och Peter ! En hälsning från en av de mindre kända klasskamraterna på Norra Hamngatan. Den mittersta balkongen i kortets vänsterkant är "min". Branden minns jag givetvis också.Gick på allmänna linjens sociala gren och höll till i uppgången nära gymnastiksalen. Då jag visserligen tidigare hade smygrökt med Peter men ej varit lika uppkäftig (med facit i hand tyvärr inte, det hade nog inte skadat) hade jag nått gymnasiet !
  Hälsningar
  Bertil Andreasson (bror till en Ekenstam som du ju känner väl Gunnar, jag har behållit födelseefternamnet).

  SvaraRadera
 5. Hej Bertil! Kommer väl ihåg dig, vi träffades väl vid U-a jubileet, eller. Hade brtåttom hem från dig en gång på 60-talet och halkade i trappan, stukade tummen därvid! Göran Ekstedt, Janne, Du & jag brukade ju sitta på ditt pojkrum och lyssna på 10 i topp, samt göra våra egna listor, det var tider ... ha det gött/pH

  SvaraRadera