2009-02-26

Vindkraftsdriven syrepump - pilotprojekt i Byfjorden


Anders Stigebrandt, professor vid Göteborgs universitet, har fått forskningsanslag för ett pilotprojekt i Stockholms skärgård och ett i Byfjorden. Om de fungerar skall konceptet användas för att syresätta Östersjöns djupvatten.

Låt hundra vindkraftverk pumpa ner syrerikt vatten i de döda bottnarna. Då kan Östersjön bli frisk i ett trollslag, säger Anders Stigebrandt vid Göteborgs universitet.

Nu ska han testa om konceptet fungerar i ett projekt som har fått 20 miljoner kronor av Naturvårdsverket och forskningsrådet Formas.

Redan till sommaren ska två pilotanläggningar vara i drift. En på östkusten, en på västkusten. Forskarna ska undersöka om metoden får fosfor att stanna kvar i bottensedimenten. Då minskar algblomningen.

Anledningen till att vi är så optimistiska är att vi tagit konceptet från Östersjön, säger Anders Stigebrandt. Under 1990-talet minskade såväl fosforhalt som algblomning efter flera blåsiga vintrar med mycket nederbörd. Det gav stor intern cirkulation och varaktig syresättning av vattnet mellan 80 och 120 meters djup vilket ledde till fastläggning av ca 130,000 ton fosfor.Tanken är att pumparna ska ge liknande effekt.

Syrerikt vatten ska pumpas in på 50 meters djup, 100 kubikmeter per sekund. Sedan ska det spruta ut i fyra horisontella strålar på 120 meters djup. Pilotanläggningarna är dock mindre.

Anders Stigebrandt räknar med att det skulle kosta 2 miljarder kronor att bygga 100 pumpar i Östersjön. Det är billigt i förhållande till vad som åstadkoms. Och Sverige skulle ju inte ta hela kostnaden, säger han.

Anders Stigebrandt vill gärna prova sin variant av idén i Byfjorden vid Uddevalla. Det är ett vatten som varit syrefattigt i årtusenden.
– Vattnet är dött. Det finns inget högre liv under 12 meters djup. Om man syresatte den här fjorden kunde man kanske få ett jättebra fiske ända ner till 40 meters djup, säger Stigebrandt.

Källa NY Teknik och Vetenskapsradion. //

2 kommentarer:

 1. Allting som kan stimulera bättre miljö, både på land och i vatten, är värt att satsa på. Fisk vill jag gärna ha, varje dag, naturlig omega-3-fettsyra och dessutom god. Kanske en "nisch" att satsa på för industrin?
  Är denne Anders Stigebrandt bördig från Herrestad? Rektorn för Herrestads skola (på 50-talet) hette Stigebrandt, Gösta i förnamn, om jag minns rätt. Jag gick fyra år, 3-6 klass, där.
  Han är kanske t.o.m. son till denne rektor. Hur som helst får han ha "Lycka till" med sina försök!

  SvaraRadera
 2. I början på 60-talet hade jag på gymnasiet i Uddevalla en klasskamrat som hette Stigebrandt. Kommer inte ihåg hans förnamn men han var från Herrestad ( ev Kissleberg?). Om man kollar på "Birthday" så finns det en Åke och en Anders som stämmer ungefär med min ålder.
  Trelleborgaren

  SvaraRadera