2009-02-19

Uddevallabloggen på 42 språk


Nu finns Uddevallabloggen på 42 språk. Den observante har lagt märke till en ny funktion längst upp till höger här på bloggen. Där kan man välja vilket språk man vill läsa Uddevallabloggen på. Klicka på det aktuella språket och vips översätts hela bloggen till det språket.

Det är Googles automatiska översättningstjänst som jag nu prövat ett litet tag. Och visst blir man imponerad över hur bra det fungerar. OK, när Järvstigen översätts till engelska blir det Wolverine Stigen och Bredfjället blir Mountain Wide, men ändå!

Och det är förstås inte bara Uddevallabloggen som kan översättas till ett annat språk.
Här är Bohusläningens ryska upplaga. Kort sagt ALLA webbsidor kan översättas till de 42 språken.
Uddevallabloggen har jag lagt in en enkel funktion så att det bara är att "trycka på knappen" och välja språk.
Vill man översätta en annan webbsida, exempelvis http://www.bohuslaningen.se/, går man in här http://translate.google.se/?hl=sv och skriver in webbadressen i rutan och sedan väljer man språk därunder och vips är det klart.
Det här betyder att människor i andra länder kan gå in på en svensk webbsida och sedan översätta den till sitt eget språk. Exempelvis var jag i morse inne på den tyska tidningen Die Welts webbsida och översatte den till svenska och läste om General Motor och problemen med Opel. Visst var det så att ett och annat ord var felöversatt men det var ändå helt godkänt.
Och vill man läsa om Zlatan framgångar på fotbollsplanen så går man in på italienska LaGazetta Dello Sport och översätter den till svenska. Suveränt!
Därtill kommer att man kan översätta ALLA texter till andra språk. Skall man exempelvis hålla ett anförande eller guida en grupp på engelska så klistrar man in sitt svenska manus i textrutan och översätter den. Himla smart!
Jag har lagt en länk till Google översätt här på Uddevallabloggen under rubriken "Allt finns på nätet". När man väl fått upp sidan sparar man den givetvis som en favorit. //

1 kommentar:

  1. Hej!
    Synd att man inte kan översätta till estniska.
    Jüri

    SvaraRadera