2009-02-18

En väggmålning i Liberia


Insänt av Per Magnusson!
"Hej
Det är så att jag länge har tänkt skicka in följande bild, och idag när jag läste bloggen så insåg jag att nu måste det göras.
Bilden är tagen någonstans i Liberia av vår PIO ( Press Informations Officer) Adam Folcker. Jag var FN-soldat i Liberia under tiden sep-05 till mars -06 och under en patrull ute i landet, jag är lite osäker i vilken stad denna väggmålning fanns, men jag skall försöka kolla upp i minnesboken, men det kan eventuellt vara i ZWEDRU."

Ja är det inte fantastiskt att Uddevalla Tändsticksfabriks flaggskepp, bland alla tändsticksetiketter, Svalan har inspirerat en lokal konstnär i Liberia! Svalan har verkligen spridits över världen och, tror jag, tillverkas fortfarande och exporteras till flera länder.

I vart fall har jag själv varit med om att personer kommit in till Bohusläns museums reception och frågat: "Var ligger Uddevalla tändsticksfabrik?" De har utomlands sett Svalan från tändsticksfabriken i Uddevalla.

Den här etiketten återfinns i mitt eget hem och är exakt en sådan som väggkonstnären i Liberia målat av. Men om ni jämför väggmåningen med den här tändsticksetiketten så ser ni att konstnären gjort några små missar.

Jag har skrivit tidigare om tändsticksfabriken här http://uddevallare.blogspot.com/2007/10/uddevalla-tndsticksfabrik.html //

5 kommentarer:

 1. Vid en snabb titt så har han glömt :
  2 punkter till " Ä " i SÄKERHETS, texten i banderollen under svalan "TRADE MARK",
  punkterna i "Ä" TÄNDSTICKSFABRIK.

  Men det är en kul händelse.

  Jan A

  SvaraRadera
 2. Ler... När jag var liten och lintott bodde jag i Liberia.. I Yekepa, Nimba.... Innan det blev inbördeskrig där...

  SvaraRadera
 3. Lorentz & M.Sakarias - Mayhem
  http://rapidshare.com/files/199822483/Lorentz___M.Sakarias_-__Mayhem.mp3

  SvaraRadera
 4. lite konstnärlig frihet kanske...

  SvaraRadera
 5. Hej.....
  Hamnade här av en slump. Är så att jag vistades i Buchanan och Yekepa under ett halvår 1980. Köpte där en tavla ( oljemålning ) av en lokal konstnär med sign " C.Jacob" , vilken han kallade " Monkey Bridge". Skulle vara kul att se om han finns idag och kanske fått ett erkännande. Han var väldigt duktig då. Någon som vet???
  Hälsn. Kicki la_roccas@hotmail.com

  SvaraRadera