2009-02-11

Vingklippt


Under julhelgerna lästa jag Monica Antonssons bok "Mia - Sanningen om Gömda". Monicas bok handlade just om sanningen bakom Liza Marklunds och "Mia Erikssons" bok Gömda. Mia Eriksson och Liza Marklund har från början hävdat att det är en sann historia. Förutom boken - och senare efterföljarna Asyl osv - har Eriksson och Liza Marklund uppträtt tillsammans och låtit sig intervjuas av TV och radio mm. Mia Eriksson då maskerad till oigenkännlighet. Hela upplägget var en marknadsföring av duons bok.
Monica Antonssons bok visar att den "sanna historien" om Gömda är en bluff, som författarna dessutom tjänat var sin förmögenhet på. Och vad värre är, böckerna har allvarligt skadat flera människor och fortsätter att göra det än i dag. Jag har med intresse följt debatten och alla turer på http://monicaantonsson.blogspot.com/ .
Och nu har jag även läst boken Vingklippt där både Mia Eriksson och Liza Marklund spelar ett par av huvudrollerna. Bokens författare är Elisabeth Hermon. På omslaget läser jag:
"I boken Paradiset och filmen med samma namn skildras en stiftelse som samvetslöst utnyttjar kvinnor på flykt. Verksamheten leds av en kvinna som påstås lämna kvinnorna i sticket och stoppa alla pengar i egen ficka.
Paradiset skrevs av Liza Marklund som också gjorde en artikelserie i Expressen och som dessutom - tillsammans med Mia Eriksson - skildrade stiftelsen i bestsellerboken Asyl.
Verklighetens stiftelse hette Trossen och hade en väl fungerande verksamhet. Den grundades av Elisabeth Hermon som själv hade blivit misshandlad, hotad och förföljd, men som lyckades vända sin skräck till något positivt. Hon byggde upp stiftelsen Trossen för att hjälpa människor i liknande situation.
Efter Expressens artikelserie slogs allt i spillror. Elisabeth Hermon polisanmäldes och verksamheten kollapsade. Hennes hälsa, ekonomi och anseende förstördes. Hon vingklipptes.
Trots en omfattande polisutredning hittades inte minsta fläck på stiftelsen. Ändå har lögnerna fortsatt, år efter år.
Det här är den sanna historien om Elisabeth Hermons liv".
Leif Silbersky var Elisabeth Hermons advokat och säger: "Det värsta medieövergrepp jag sett under hela min yrkeskarriär".
Silberksy förberedde ett tryckfrihetsmål och var helt säker på att vinna det, men Elisabeth Hermon drabbades av PTSD, posttraumatiskt stressyndrom och orkade inte med en rättegång. I stället nåddes en förlikning med Expressen som betalade 110 000 kr till Elisabeth Hermon. Pengarna räckte nästan till hennes advokatkostnader.
Trots att polis, socialtjänst och kronofogde redan tidigt konstaterade att påståendena i polisanmälan (gjord av Liza Marklund och Mia Eriksson) mot Elisabeth Hermon saknade all grund, fortsatte Expressen under tre dagar att slunga ut rena lögnerna i tidningen och på löpsedlarna. Expressen har aldrig dementerat eller bett Elisabeth Hermon om ursäkt.
Jag är skakad efter att ha läst boken. Visst vet jag att journalister ibland "kokar soppa på en spik" men detta slår alla rekord.
Boken är en thriller ur verkligheten från början till slutet och ett exempel på hur en människa krossas av en lögnaktig tidningsredaktion.
LÄS DEN!!! //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar