2007-09-22

Utsiktens bryggeri m fl


Från några olika håll har jag fått frågor om bryggerier i Uddevalla och då särskilt Utsiktens bryggeri.
I dag finns det inga bryggerier i Uddevalla men annat var det förr. Ett av de äldsta var Utsiktens bryggeri från 1854 tätt följt av Svante Natt och Dags bryggeri i kvarteret Dagson. Natt och Dags bryggeri var länge det största som moderniserades och byggdes ut 1902. Men 1924 var konkursen ett faktum och bryggeriet lades ned. Samma år köpte Schwartzman & Nordström AB bryggeribyggnaderna och byggde om dem till konfektionsfabriken.
Utsiktens bryggeri låg mellan Underåsgatan och Vintergatan på Väster. Bryggeriet fick sitt namn efter platsen som sedan länge kallades för Utsikten. På den tiden fanns det ingen bebyggelse utan då man stod på höjderna vid Annegreteberg (nuvarande Uddevalla sjukhusområde) hade man en strålande utsikt ut mot Byfjorden.
På platsen låg i vart fall sedan 1830-talet ett brännvinsbränneri. Innehavare var den kände Uddevallabon C A Kullgren, han med stenindustrin.
Kullgren avled på världsutställningen i London 1851 och hela bränneribranschen var vid den här tiden i gungning. De flesta småbrännerierna runt om i Sverige lades ned och produktionen koncentrerades till större enheter.
Utsiktens brännvinsbränneri konverterades därför 1854 till ett ölbryggeri. På en del håll sågs detta till och med som en nykterhetsbefrämjande åtgärd.
I början hette det Uddevalla Ångbryggeri AB men namnet ändrades sedan till Utsiktens bryggeri. 1876 brann bryggeriet ned till grunden. Innehavaren hette då Kjellman. Det var denne Kjellman som byggde den bryggeribyggnad som gamla Uddevallabor minns.
Bryggeriet bytte då och då ägare. Kjellman sålde bryggeriet till Konrad Forster och senare ägare var J L Larsson, Arvid Uddenberg och Nils Sjunneson.
1919 köpte AB Pripp & Lyckholm Utsiktens bryggeri och de nya ägarna genomförde 1926 en omfattande modernisering av anläggningen. Den 20 september visades det nya bryggeriet för särskilt inbjudna och för allmänheten dagen därpå.
Av en broschyr från det tillfället framgår det vilka produkter man tillverkade. Det var Pilsner, Extra lager och s k Skattefritt (lättöl?). Man hade också en omfattande tillverkning av läskedrycker som Vichyvatten, Seltersvatten, Sockerdricka, Lemonad, Hallonlemonad, Champagnedricka (Champis?), Pommac, Messina, Monark, Materna, Stadion, Pommona, Citro, Banancider, Fruktcider, "Bock-öl" och "Münchner-öl".
Mitt i smällkalla vintern, den 27 januari 1942, inträffade en storbrand i bryggeriet. Brandmännen kämpade i 20 graders kyla och gjorde ett gott arbete, men trots det fick bryggeriet omfattande skador.
Uddevallas mångårige brandchef Eric Ström berättade om branden vid en stadsvandring i kvarteren på Väster som jag ledde någon gång på 80-talet. "Plötsligt var han ensam på platsen! Var var brandsoldaterna? Nåväl det värsta var över och efter en stunds letande fann han dem nere i bryggeriets lager där de värmde sig både invändigt och utvändigt. Samtliga hade var sin "stor stark" som de halsade då han dök upp".
Efter branden började man omgående att reparera byggnaden och man passade på att förnya maskinparken samtidigt.
Pripp & Lyckholm lade ned produktionen vid bryggeriet 1961 och under några år fungerade lokalerna som nederlag och distributionscentral. Det var då fortfarande liv och rörelse på platsen men 1968 hade Pripps byggt ett nytt lager på Kuröd dit man flyttade verksamheten. Bryggeribyggnaden stod kvar flera år men jag hittar ingen uppgift om när den revs. Ivart fall fanns den fortfarande 1973. Kanske någon av Uddevallabloggens läsare vet?
Här följer så ett axplock ur Tidningsarkivet om vad som har skrivits om bryggerier i Uddevalla.
  • 1884-11-13 Förra Hülberska bryggeriet skall åter träda i kraft. Ny ägare är källarmästare S A Berg.
  • 1889-01-26 Ett 50-tal vagnslaster is från Ängebacken lär vara rekvirerade till bryggerierna i Uddevalla.
  • 1890-12-06 Iskällardricka finns att köpa hos Svante Natt och Dags bryggeri.
  • 1891-04-24 Forsters bryggeri rekommenderar 1:a bayerskt Lager-ÖL.
  • 1893-06-08 Bryggeriidkaren och riddaren Svante Natt och Dag död, 63 år.
  • 1902-02-13 Taklagsöl firades på tisdagen hos Natt och Dags nya bryggeribyggnad på söder.
  • 1904-11-08 Utsiktens bryggeri sålt.
  • 1918-07-31 70 år fyller bryggeriägaren och förre handlanden August Andersson.
  • 1922-05-06 Bryggeriarbetarna i Uddevalla har träffat ett nytt avtal med arbetsgivarna.
  • 1924-04-17 Driften nedlägges den 14 dennes vid Natt och Dags bryggeri.
  • 1924-10-17 Bryggeriarbetarna får höjda löner. Från 85 öre till 1 kr i timmen. Chaufförernas veckolön höjs från 40 kr till 47.50.
  • 1925-05-09 Utsiktens bryggeri skall moderniseras. Ett av Sveriges förnämsta småbryggerier.
  • 1926-04-26 Dynamitinbrott i Utsiktens bryggeri.
  • 1931-10-07 Alinsgås Bryggeris nederlag i Uddevalla har flyttat sitt kontor.
  • 1932-11-23 50 år fyller disponenten vid Utsiktens bryggeri Gottfrid Törnskog.
  • 1941-11-29 Annons. En välsmakande dryck är "Uddevallas mörka" . Den bör ni köpa!
  • 1942-01-28 Den kallaste eldsvåda vi någonsin haft ansåg brandkåren om branden vid Utsiktens bryggeri.
  • 1945-07-18 42 000 halvor läsk per dag från Utsiktens bryggeri.
  • 1945-08-11 Utsiktens bryggeri bygger ut sin verksamhet.
  • 1946-02-23 Utsiktens bryggeri får göra påbyggnad av källare.
  • 1959-10-21 Gustaf Uddén, överkvalificerad bryggeriarbetare, fick guldmärke.
  • 1960-01-11 Utsiktens bryggeri lägger ned driften, blir nederlag. Tio avskedas.
  • 1971-11-17 Bryggerikonkurs drabbar i Uddevalla. Hundraåriga företaget Alingsås Bryggeri.
  • 1973-02-13 Utsiktens bryggeri. Artikel om 100-årig industriepok.
  • 1996-07-10 Nytt bryggeri startas i Uddevalla, Bohus Bryggeri.//

13 kommentarer:

  1. Kul att se din blogg. Min morbror var under många år utkörare på Utsikten. Men du, sa verkligen Erik Ström att brandmännen stod och halsade "stor stark"? En stor stark går knappast att halsa och inte bryggdes det väl alls starköl vid den tiden?

    SvaraRadera
  2. Hej Annaa m (tidigare Bohusläningen?)!
    Nej, det sa han säkerligen inte. Det var nog jag som spetsade till det. Eric Ström var en hedersman som knappast använde den sortens uttryck. Jag kommer dock ihåg att hans beskrivning av händelsen fick hela gruppen stadsvandrare att skratta hjärtligt.

    SvaraRadera
  3. Roligt att få se bilden av utsiktens Bryggeri. Jag kommer väl ihåg bryggeriet. Bodde under krigsåren i närheten (Annegreteberg). Minns särskilt Utsiktens ismagasin. Där förvarades stora isblock isolerade med torvströ för att hålla sig under den varma delen av året. Undrade ofta över varifrån isblocken kom. De sågades väl ut ur isen i någon sjö. Är det någon som vet?
    Har Bohusläns Museum några flasketiketter från Utsikten? Skulle vara roligt att få se ett litet urval i så fall. Kommer särskilt ihåg "bananläsken" av speciella skäl.
    Lastbilarna minns jag också. En del av dem var av märket -Fargo- tror jag.

    SvaraRadera
  4. Rolf Ohlons förslag om ettiketter instämmer jag i, gärna sittande på buteljer men det är kanske är att begära för mycket.
    Tack för en efterlängtad fyllig artikel.

    SvaraRadera
  5. 1959-10-21 Gustaf Uddén, överkvalificerad bryggeriarbetare.
    Hur blir man överkvalificerad?

    SvaraRadera
  6. Ha ha, jag kunde nog tänka mig det! Minns E Ström från något tillfälle iklädd ytterst eleganta vita linnebyxor, det måste varit under min sista tid i Uddevalla. Ja, fd Bohusläningen, du har så rätt. Angående brandmän så hade jag i mitt förvar under en period dokumentation från det där huset i hörnet Lagerbergsgatan/Norra Drottninggatan som brann tidigare i år. Gustaf Karlsson hade fått dem i sin ägo av Edgar Jansson men hamnade på sjukhus och var orolig att de skulle förkomma, om han inte skulle komma hem igen. Jag skrev en artikel om husets historia och fick även tillfälle att hålla ett föredrag om detsamma när Studiefrämjandet firade ett jubileum i lokalerna många år senare. Jag hoppas det där rika materialet hamnade på museet så småningom, jag tror Edgar hämtade tillbaka dem själv innan jag slutade.

    Gustaf Uddén var för övrigt nära vän med min morbror.

    SvaraRadera
  7. Läste på Natt och Dags hus idag att det bara varit kontor och bostad där! Var var bryggeriet??
    Hälsningar Simone

    SvaraRadera
  8. Bryggeriet låg i huset mot Södergatan. Jag har någon bild någonstans på det och publicerar den då jag hittar den. Det finns en ungdomsgård eller liknande som heter Bryggeriet där nu. De var i kontakt med mig för flera år sedan för att höra vad som varit i lokalerna och döpte dem efter det.

    SvaraRadera
  9. Tack, jag blev orolig att jag går och säger fel!! Men då är jag med igen...

    SvaraRadera
  10. Tråkigt med alla nedläggningar av fina bryggerier. Pripp & Lyckholm var inte bättre än några andra. Exakt samma medicin fick Pripps Göteborg smaka på 2002 när den gröne jätten la ner nordens för tillfället mest effektiva bryggeri.
    Men nu är det just de gamla Pripparna som försöker vända trenden. Gå in på www.prippinvest.se och du kan också bli delaktig i mordern bryggerihistoria. De fd.Pripparna skall starta nytt! och alla får vara med. De arbetar under devisen LÅT HJÄRTAT VA' ME'! Föreningen bakom allt heter förresten Prippklubben www.prippklubben.se
    Jag har själv gått med i PrippInvest.

    SvaraRadera
  11. Här kan man se många etiketter

    Jan A

    http://www.bryggeriklubben.se/Landskap/oklol%20Jll.html

    SvaraRadera
  12. Hej!

    Det är såhär att ett av våra hobbies är att samla på damejeanner och patentflaskor - fast bara tillräcklig många för att kunna brygga vin av våra druvor, cider av våra päpplen (okänd frukt, smakar både äpplen och päron, därav päpple!) och självklart dunderglögg.

    Hursomhelst så har jag hittat två st bruna femliters flaskor med träbehållare och keramisk patentkork som jag tyckte skulle vara "kul" att spåra och efter en del googlande var det trevligt att hitta den här bloggen då ett av flaskorna kommer just från "Uddevalla Bryggeri", exakt så står det men här står ju inget om just det bryggeriet så där blir jag fundersam... Dessutom tyckte Lars Rydbom på Bohusläns Museum att jag skulle kontakta dig, Gunnar Klasson :)

    Min fråga är då; när fanns just "Uddevalla bryggeri"? Eller var det bara en gemensam benämning för de bryggerier som fanns i Uddevalla under bryggeriernas verksamma tid på orten?

    Fakta om flaskan: Uddevalla Bryggeri står både på patentkorken (två ggr i en cirkel runtom), på korkens mitt står även ett telnr - en 7:a, det kan alltså ha varit från telefonväxelns tid. Uddevalla Bryggeri står även graverad på flaskan (halsens underkant). Just nu ligger flaskan "på tvätt", sen tänkte jag fota den och kanske lägga upp en bild om intresse finns(?)

    Hoppas på svar!

    Vänligen, Ingrid C. Ryde

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingrid!
      Jag har nog inte så mycket mer att komkma med än det jag skrivit här. Kom dock på att tänka på att det nog finns en etikettsamling i Bohusläns museums arkiv.
      Om du fotograferar flaskan och mejlar mig bilden kan jag lägga ut den och fråga om någon vet mer.
      Mvh
      Gunnar

      Radera