2007-09-09

Potsdam


I dag bar det av till Potsdam. För våra öron är namnet mest känt för Potsdamkonferensen. Den ägde rum den 17 juli - 2 augusti 1945 och syftade till att segrarmakterna skulle komma överens om hur Tyskland skulle administreras.
På bilden ser vi Winston Churchill, Harry Truman och Josef Stalin i trädgården till slottet Cecilienhof i Potsdam.

Resultatet av konferensen vet vi. Tyskland delades upp mellan segrarmakterna i en fransk, en engelsk, en amerikansk och en sovjetisk del och dessutom delades även huvudstaden Berlin upp i fyra delar.
Där var jag i dag och så lugnt var det inte direkt. Fullt pådrag med poliser och säkerhetsvakter. Såvitt jag förstod var det något EU-möte med representanter för några olika länder.

Guiden berättade att Churchill lämnade Potsdamkonferensen för att resa hem till valet i England och att han förlorade det, så därför kom efterträdaren tillbaka i stället.
Potsdam är en stad tre mil väster om Berlin. Den låg under kalla kriget i DDR, väldigt nära gränsen till Västberlin.

I staden ser man i dag en del gammal bebyggelse men väldigt mycket bombades under andra världskriget. Några gamla kyrkor såg jag men också väldigt många hus som byggts under DDR-tiden. De husen var i typisk öststatsarkitektur.
Gränsen mellan tidigare Västberlin och Potsdam gick rakt över den här bron. Här utväxlade Väst och Öst spioner med varandra. John le Carré har skrivit en bok som bygger på dessa utväxlingar. Spionen som kom in från kylan var titeln. Den har också filmatiserats.
I morgon hemresa.//

2 kommentarer:

 1. Hej Gunnar,
  det har inte varit folk från EU men G8-Staternas parlamenternas presidenter. De är jämförbart i deras funktion med Svenska Riksdagens talman. Alltså i de flesta länders grundlagar andra men/kvinor i respektive staten. Men tyvärr inte lika bekanta som statsministrar eller förbundskanslar.

  mvh

  Martin Gollwitzter

  SvaraRadera
 2. Hej Martin och tack för infon! Det var inte lätta att förstås vilka "högdjur" som var där mer än att de representerade olika länder. Men nu vet vi.

  SvaraRadera