2007-09-25

Kungligt roligt med berättarafton


Onsdag den 26 september är det dags för höstens första berättarafton i Hörsalen på Bohusläns museum. Berättaraftnarna inleddes hösten 1984 på försök och blev mycket populära redan från början. Nu går de alltså in på 24:e året och intresset är fortsatt mycket starkt. Och det får vi nog tillskriva det faktum att alla tycker att bilder är intressanta och en bild säger ofta mer än tusen ord.

I början var det mycket tekniska problem kring berättaraftnarna men genom de senaste årens digitalisering har bilderna nu blivit väldigt lättillgängliga.

Berättaraftnarna går till så att jag visar en bild, exempelvis denna. Publiken sitter på sina platser och jag använder en trådlös mikrofon och kommer till den som vill berätta någonting. I början försökte jag få folk att komma fram och berätta framför en fast mikrofon men det frångick jag snabbt. Det är mycket lättare att få folk att prata om de sitter kvar i halvmörkret, lite anonymt.

Vad kan man då läsa ut av ovanstående bild? Jo att den är tagen på Skolgatan norrut. Vi ser att det står nyplanterade träd längs gatan. På vänster sida ligger det ett tvåvånings trähus som allmänt kallades för "Syskrinet", Skolgatan 5. Fastighetsägaren hade en syateljé i staden.

Till höger ligger manbyggnaden till Kråkhagen, byggd 1897 av familjen Zetterqvist. Kråkhagen finns fortfarande kvar, nu med adress Skolgatan 6.

Skolgatan 8, det stora "Kråkslottet" är ännu inte byggt. Det var klart 1912. Då har vi ganska väl gafflat oss fram till när bilden är tagen. Vi ser också lite diffust att det pågår någon slags arbete på gatan. Kan det vara pågående byggandet av Bohusbanan? Ja, så är det sannolikt. Och tittar man på trottoaren till vänster så ligger där en liten decauvillejärnväg, dvs en sådan som man snabbt kunde bygga ut i sektioner vid olika byggnadsarbeten.

Vilka är människorna på bilden? Ja, det framgår inte om inte någon i salongen känner igen dem.
Skolgatan 7, det så kallade "Strykjärnet", är heller inte byggt. Det byggdes strax efter järnvägsövergången på vänster sida. Det stod färdigt 1907. Se där nu har vi gafflat in oss ännu mera exakt i tiden. Lägg därtill att arbetena med järnvägen genom Kålgårdsberget påbörjades 1903 så kan vi således säga att bilden är tagen mellan 1903 och 1906 (eftersom byggandet av "Strykjärnet" påbörjades då).

I morgon kommer det som vanligt att bli en blandning av bilder. Både av den typen ovan och lite modernare. En del har jag fått låna och scannat och har du bilder så lånar jag dem gärna för en annan berättarafton.

Och har vi tur, och det har vi för det mesta, så får vi i gång flera riktigt goda berättare. Jag brukar ha kungligt roligt på dessa berättaraftnar. Kom och ha roligt med mig!!

Kl 1830 på Bohusläns museum och det kostar inget.//

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar