2007-09-30

Vestro Gothia


Ulrica Wallin, Uddevalla, är projektledare för ett intressant projekt som heter Vestro Gothia.

Ulrica presenterar projektet så här:.

Gör ett besök i Uddevalla för 100 år sedan

Är du en av dem som tycker att det rivits på tok för mycket i staden, och som ibland skulle vilja kunna vrida klockan tillbaka? Då ska du besöka webbplatsen Vestro Gothias virtuella Uddevalla!
www.vestrogothia.se/uddevalla.html.

Stadsvandring
Allra först möts du av den lokala, prisbelönta fotografen Maria Lundbäck som tar dig med på en stadsvandring i sin stad - Uddevalla för sisådär 100 år sedan. Vid ett klick på Uddevalla-banderollen hamnar du utanför den gamla teatern, där du går åt höger eller vänster genom att röra muspekaren uppe i skyn. Under promenaden passerar du bland annat järnvägsstationen i hamnen, sjömanshuset och Kooperativa föreningen Framtiden, på väg mot Tändsticksfabriken som avslutar det hela. Om du inte vill gå tillbaka förstås! Du kan ”gå in” i samtliga byggnader och ta reda på mer om dem. Kampenhof, Tiger och Tändsticksfabriken gömmer mest bilder och fakta, i form av olika spel, men allt klickbart på gatan ruvar på mer.

Missa inte:
Marias fotoalbum längst ner, med ännu fler bilder.
Sägentanten bredvid albumet. Hon berättar om Muntra och Per i Hôlera på Bredfjället.
Klockorna längst ner på gatan. De visar var i staden respektive byggnad låg, och hur det ser ut där idag. Tyvärr inte så upplyftande alla gånger…

Kôrpehôla
Om du väljer att klicka på korpen uppe till höger ovanför Maria, hamnar du i Vestro Gothias version av Bohusläns museums utställning ”Kôrpehôla – Uddevalla genom tiderna. Har du besökt den känner du garanterat igen en hel del föremål här. Vestro Gothias Kôrpehôla fungerar som en stående tidslinje, med början längst ner i forntiden och slutet högst upp i nutid. Du rör dig genom att flytta muspekaren upp eller ner i vänsterkanten och du får veta mer när du klickar på bilderna. De områden som ruvar på mest bilder och fakta här är bland andra ”guldåldern”, ”de 3 olyckornas tid” och ”varvsepoken”.

Vad är Vestro Gothia?
Vestro Gothia är ett samarbete mellan regionens arkiv, bibliotek och museisektor. Uddevallas del har Bohusläns museum, Bohusläns hembygdförbund, flera skolor och kommunen själv varit delaktiga i att skapa. Vill du veta mer hör du av dig till projektledare Ulrica Wallin på
ulrica.g.wallin@vgregion.se, 0706-182013. Också kan du förstås upptäcka fler kommuner på www.vestrogothia.se. //

3 kommentarer:

 1. Det där var allt en konstig sida med lösryckt information och obegripliga resultat av klickarna. Väldigt förvirrande med alla husen på en lång rad utan adresser.

  SvaraRadera
 2. För resten; den första kooperativa föreningen låg ju på Kilbäcksgatan 26, samma adress som nutidsbilden på sidan visar. Men den äldre bilden är väl inte från Kilbäcksgatan utan föreställer Kooperativa Föreningen Framtiden vid Kungstorget.

  SvaraRadera
 3. Hej Anna!
  Jag vill gärna passa på att förklara vad målet med webbplatsen www.vestrogothia.se är: Vi riktar oss framför allt till barn/pedagoger i Västra Götalands grundskolor, och vi vill helt enkelt ge dem en ny möjlighet att upptäcka och bli nyfikna på "sin egen historia", som en inledande inspiration till det fortsatta skolarbetet...
  Mvh, Ulrica Wallin projektledare

  SvaraRadera