2007-09-07

En skog av sten


Så bar det då ut på staden. Snabbt åkte jag U-bahn, dvs tunnelbanan, till Potsdamerplatz. Här är allt nybyggt och några mycket "turistiska" delar av Berlinmuren står på den plats där muren gick mellan 1961 och 1989. Där inte dessa murrester fanns gick det istället en stensatt linje exakt på platsen för muren.

Här står jag i gamla Östberlin och tar jag ett steg bakåt hamnar jag i Väst.
På min vidare marsch mot Brandeburger Tor passerade jag ett nytt minnesmonument över alla Europas judar som mördades i förintelsen.

Det är den amerikanske konstnären Peter Eisermans skapelse "En skog av sten". Det är 2 711 stora stenar i skogen.

Och det var det verkligen. Sett så här från sidan kan man inte ana hur det är när man kommer in i "skogen".

Det är väldigt lätt att tappa orienteringen därinne och jag såg åtskilliga familjer och grupper som kommit från varandra som sprang och letade.

Ett imponerande minnesmärke måste man säga.

Monumentet ligger alldeles i närheten av Brandenburger Tor och finns inte med i turistbroschyrerna ännu.

Själva Brandeburger Tor är väl Berlins mest fotograferade monument. Det låg precis på gränsen mellan Öst- och Västberlin. En promenad längs Unter den linden blev det i ca en kilometer till Museums Insel, dvs Museiön, där det ligger ett flertal museer
Alldeles intill håller man som bäst på att riva, läs hacka sönder, de gamla östtyska regeringsbyggnaderna som var nybyggda 1972. Ljudet från rivningsarbetena lät precis som ljudet från rivningen av kajerna vid f d Uddevallavarvet.

Ett besök på DDR Museum var väldigt spännande. Det låg i luften att det inte var helt okontroversiellt att det fanns ett museum över den tiden. Det är ju bara knappt 18 år sedan muren föll. Det var för övrigt väldigt många tyskar på det museet.

Vid en bussrundtur passerades 1,6 km av den riktiga muren. På muren finns det mycket graffiti. Och ett av de mest berömda fotografierna där Bresjnev kysser Erich Honecker återges på muren. På ett annat ställe såg jag en målning av en annan mycket känd bild, där en östtysk soldat plötsligt lämnar sitt postställe och flyr springande till väst genom att bl a hoppa över ett taggtrådshinder.

I morgon hoppas jag bl a att få se museet vid Checkpoint Charlie och det Judiska museet.//

4 kommentarer:

 1. Guten Abend, Gunnar,
  Berlin är en märklig, spännande och förförisk stad.
  Du har mycket kvar att uppleva där, det lovar jag dig.

  SvaraRadera
 2. Hej Loa!
  Ja, sannerligen det börjar jag begripa nu.

  SvaraRadera
 3. Hej Gunnar.
  Då ska jag alvarligt fundera på att åka dit. Maken har velat det ganska länge, men jag har Prag på min önskelista. Det får väl bli Berlin först nu då :-)
  ps.ta en weissbeer för mej:-)ds

  SvaraRadera
 4. Det är klart att du får leta om du skall hitta god arkitektur i Berlin Gunnar. Stan är ful som insidan på ett Tetrapak. Det fanns inte så mycket kvar av stan för 60 år sedan och det som byggdes under femtiotalet fick uppföras snabbt för att folk skulle ha tak över huvudet.
  Men det är inte arkitekturen som gör Berlin till en fantastisk stad. Det är kulturen och historien och framförallt alla människor som bott och bor i staden. Lär känna någon av dem och du kommer att finna de verkliga pärlorna.

  SvaraRadera