2020-05-12

Vad firas här?

Ja, uppenbarligen är det något som firas här. Frågan är bara vad? Födelsedag?Examen? Eller något annat. Vet du något så hör av dig!  //

4 kommentarer:

 1. Det synes uppenbarligen vara fråga om examen från en skola. På den främre bänken på ekipaget sitter en person t v i färdriktningen som synes vara av manligt kön. På den bakre bänken sitter t v i färdriktningen vad jag tror är en flicka, ung kvinna och t h om henne vad ser ut att vara en ung man. Dessa tre personer har alla likadana mössor med mörk skärm framtill över pannan och ljusare kulle.
  Det skulle kanske kunna vara studentmössor, men mössans kulle ser inte direkt ljust vit ut. Jag tror snarare att det handlar om de examensmössor med ljusgrå kulle, man på 1950-talet hade när man tog realexamen, alltså sista steget före gymnasiet på den tiden. Realskolan var den tidens motsvarighet till dagens högstadium. Men var är bilden tagen? Kan det vara ute på Gustafsberg? Huset liknar den gula tegelbyggnad som än idag ligger på östra sidan av den gamla, stora skolbyggnaden, det tidigare barnhuset på Gustafsberg. En bra gissning är att bildens händelser utspelas något år på 1950-talet.
  Kunde man ta realexamen ute i Gustafsberg då?

  SvaraRadera
 2. Nej man tog inte realexamen på Gustafsberg. Däremot var det inte helt ovanligt att elever i den 4-åriga realskolan som kom från exempelvis Skaftö eller andra platser där eleverna inte hade möjligheter till vad vi i dag skulle kalla dagpendling, bodde på Gustafsbergs skolhem. Den största delen av de elever som bodde på Gustafsberg gick i gymnasiet, men även en del realskoleelever bodde där. Realexamen, som avskaffades 1962 i samband med att grundskolan infördes, var i många avseenden mycket lik studentexamen. Man hade nationella skrivningar i svensk uppsatsskrivning, matematik och engelska. Blev man inte godkänd i dessa skrivningar fick man avbryta skolgången och gå om sista läsåret i realskolan. Blev man godkänd fick man gå vidare till den muntliga examen, "realmuntan", där man liksom i "studentmuntan" kunde bli kuggad, dvs inte få sin examen. Det var dock mycket ovanligt att man blev kuggad i "realmuntan", jag känner bara till ett fall under den tid på 50-talet som jag gick på läroverket i Uddevalla. I "studentmuntan" förekom kuggning litet då och då. Efter den godkända muntliga examen följde firande på skolgården med släkt och vänner, blommor och ballonger och till sist hemfärd i något spektakulärt ekipage. Jag tror att bilden visar ett sådant ekipage där man "samordnat" transporten för de elever som bodde på Gustafsberg. Beträffande tidpunkten kan det också vara 40-talet men gissningen på 50-talet kan också vara rätt.
  Olle Lundgren

  SvaraRadera
 3. Realexamen avlades åtminstone fram till 1964 vid Uddevalla Högre Allmäna Läroverk,jag själv har realexamen från slutet på maj det året. Det stämmer att vi hade grå mössor med svart skärm, påminde litet om de skolmössor som förekom på femtiotalet. Göran Nilsson

  SvaraRadera
 4. Tog min realexamen vid tiden på Gustafsberg 1969.
  Bilden är tagen framför matsalen.
  Vet inte vilken tid bilden är ifrån.

  SvaraRadera