2020-05-11

Gustafsberg 1837

Den här bilden finns i Gustafsbergsstiftelsens arkiv. Den är tecknad av L W Kyhlberg 1837. Mitt i bilden ser vi det ursprungliga varmbadhuset som byggdes 1814. Det har sedan byggts till två gånger och är idag vandrarhem. I bakgrunden ligger Gustafsbergs varv. I högra bildkanten ligger vandrarhemsköket eller Gula huset som vi också kallar det.

L W Kyhlberg skulle kunna vara Lars Wilhelm Kyhlberg, född 1798 på Såtenäs i Tuns socken. var jordbrukare, militär och konstnär. Han dog 1865. Men Kyhlbergarna var många och flera var konstnärer. Tre av hans barn var konstnärer. Men jag är inte hundraprocent säker på att det är denne Kyhlberg men han stämmer rätt bra tidsmässigt.  //

1 kommentar:

  1. Gunnar, med stor sannolikhet är konstnären Lars (Lorens) Wilhelm Kylberg, född 1798, som du själv tror. De andra konstnärerna med namnen Lars Wilhelm Kylberg, stämmer ej in tidsmässigt. Konstnären ovan, hans son Lars Vilhelm (med V) föddes 1840 och hans sonson Lars Wilhelm föddes 1870.
    Förutom signeringen och årtalet stämmer även motivet in på "den förste" L. W. Kylberg, född 1798, då han lär ha fyllt sina skissböcker med vyer från olika delar av Sverige varav en del publicerades.
    Är konstverket ovan verkligen signerat Kyhlberg med h?
    Niklas Krantz, Göteborg

    SvaraRadera