2020-01-23

Värnpliktsmatsalen på Backamo

Matsalen i det föregående inlägget var alltså värnpliktsmatsalen på Backamo. Och den var gammal.
Här är den under tiden för interneringslägret 1945. Det är alltså tyska internerade soldater vi ser på bilden.

Jag har många minnen från både Backamo och Ramsvik. När det var stora repövningar på I 17 fick inneliggande åldersklass maka på sig och under några veckor flytta ut till dessa båda läger.

Just värnpliktsmatsalen på Backamo väcker två minnen. Vid en stor brigadövning, vill minnas att det var 1971, så var en minhundpluton inkallad. Det var ett 20-tal minhundar med sina förare. Hundarnas mat transporterades och ställdes upp bakom värnpliktsmatsalen. Detta observerades av några beväringar som trodde att de skulle serveras av hundarnas mat. Det blev ett himla liv med insamlandet av namnlistor och protester. Det lugnade dock ner sig sedan beväringarna fått bevis för att det var hundarnas mat.

Ett annat minne var när dagkorpralen på mitt kompani blev hungrig en kväll och trodde att han skulle hitta några läckerbitar i köket. I halvmörkret tog han sig in och hittade mycket riktigt några köttbullar i en stekpanna. Dessa glufsade han i sig och blev jättesjuk. När vi inspekterade köket efteråt kunde vi konstatera gamla mögliga köttbullar i en kvarglömd stekpanna. Han hade inte där att göra så synden straffade sig själv.
Strax intill värnpliktsmatsalen låg befälsmatsalen och så här såg den ut.  //

3 kommentarer:

 1. De stora väggmålningarna i befälsmatsalen,vet man
  konstnärens namn,vilket år är de målade?
  Mvh.Bill R

  SvaraRadera
 2. Liknande målningar fanns även i Marketenteriet, by 40. De har säkerligen tillkommit under de år runt 1960 då man renoverade kasernerna (en i taget) varvid 1/3 av regementet var förlagt på Backamo.
  Per N

  SvaraRadera
 3. Tack för det svaret! Mvh.Bill R

  SvaraRadera