2020-01-04

Ett varv utvecklas

 Bilder har jag fått låna av Arne Karlsson, Vänersborg

De här tre bilderna är tagna 1958. Det är alldeles för tidigt för byggandet av den stora Sörviksdockan. Nej 1958 höll man på att bygga upp Sörviksvarvet med sin stora stapelbädd där man byggde flera 68 000-tonnare. Bilden ovan är tagen den 22 maj och vid en hastig blick kan man undra vad den föreställer.
 När man tittar på denna bilden från den 18 oktober samma år klarnar det betydligt. Till höger anar vi den nya stapelbädden. Och där borta ligger två flytdockor, den ena betydligt större än den andra. Om jag minns rätt så var den lilla flytdockan byggd i trä. Och så ligger det en båt för ankar. Kanske en Thordénare?
Och den här bilden är tagen den 21 november samma år, dvs 1958 (för övrigt är det underbart när det på baksidan av en bild står när den är tagen). Här ser i att man har börjat kölsträcka den första 68 000-tonnaren, W. Alton Jones.

Redan den 14 oktober 1959 skriver tidningen Kuriren att W. Alton Jones lämnar Uddevalla. Det tog alltså mindre än ett år att bygga henne. Klarar man sådant idag?  //

1 kommentar:

  1. Trevliga foto.Det är en tankbåt som ligger för ankar.Vad jag minns så
    fanns det bara ett tankfartyg i Thordéns Rederi T/T JOSEFINA THORDÉN.
    Den hade pålmaster,det har inte fartyget på bilden.Mvh.BillRönnqvist

    SvaraRadera