2016-11-10

Liv och rörelse på stan

Frågan är när den här bilden är tagen? Huset till höger är Jacobowskys minuthandel eller Judens hörna som Uddevallaborna sa. Det är alltså i hörnet Norra Hamngatan - Västerlånggatan. Huset blev svårt skadat vid en brand i februari 1913 och fick rivas.

Längre fram ser vi UWHJ:s (Uddevalla - Wenersborg - Herrljunga järnväg) stationsbyggnad. Den stod klar 1864 och det första tåget till Herrljunga gick 1867. Sommaren 1895 invigdes Lelångenbanan, den smalspåriga järnvägen till Dalsland. Kan bilden möjligen vara tagen på invigningsdagen?  //

7 kommentarer:

 1. En bild från det förflutna en blåsig sommardag. Alla synliga uddevallare bär huvudbonad, herrarna kubb och damerna huckle. Till och med borgarkvinnan till höger i den elegant skurna jackan bär sjal. Tiderna förändras. Kanske en hijab skulle väckt mindre reaktioner då än den gör på vissa håll nu?

  SvaraRadera
 2. 30 Juli 1895

  SvaraRadera
 3. 130 år senare ser många kvinnor fortfarande så ut.
  Gunnar O

  SvaraRadera
 4. Ibland är framtiden i historien. Att flytta nuvarande järnvägsstation 100 meter österut är ju ganska löjligt om man vill bygga ett nytt resecentrum värt namnet. Nej återupprätta resecentrum där det låg från början med viss justering för Bohusläns museum och hotellet som ligger på den gamla järnvägen innan man börjar bygga allehanda andra byggnader som effektivt sätter käppar i hjulen för en sådan lösning. Ibland ser man framtiden bäst i backspegeln.

  SvaraRadera
 5. När vi ändå pratar framtiden på Torsdag är det ljusinvigning i centrum.Hur många affärer och caf'er är öppna då.Förra året var det inga som hade öppet förutom vanliga restauranger och videomlx.Vill affärerna inte ha kunder?

  SvaraRadera
 6. Håller med föregående. Verkligen löjligt o slöseri att flytta järnvägsstationen 100 m bort. Har man så gott om pengar. Slöseri! Hoppas att det tänks till innan detta beslut.
  "Uddevallabo"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med "Uddevallabo" Sluta slösa med våra pengar!

   Radera