2016-11-11

Gamla skolhuset på Gustafsberg blev kök och matsal

Ja det blev en intressant diskussion om den här bilden både här på Uddevallabloggen och på Facebook.
Frank Berghänel som är en fena på att leta upp bilder lade ut den här på Facebook och om man jämför de båda bilderna ser man att de måste vara tagna vid samma tillfälle. Kökspersonalen är de samma på båda bilderna och kökslampan syns dessutom på båda bilderna.

I dag är det två lägenheter i den gamla skolbyggnaden och jag frågade hyresgästerna i bottenvåningen om den här bilden är från deras nuvarande kök. Jo, de bekräftar det. Spiskupan finns fortfarande kvar.
Erik Kilhamn i Gustafsbergsföreningen påpekar också att det måste vara den gamla skolbyggnaden som vi idag kallar för Herrgården.

I Gustafsbergslitteraturen (Jacobowsky och Granfelt) hittar jag dessutom uppgifterna att när man hade byggt skolhus nr 2 1854 gjordes gamla skolbyggnaden om till kök och matsalar. 1854 års skolhus brann ner 1894 och det nuvarande byggdes 1897 och hela tiden var det kök och matsalar i den gamla skolbyggnaden. Man lär så länge man lever!  //

2 kommentarer:

  1. Har detta hus aldrig varit bostad för en familj?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jovisst, det byggdes som bostad åt Anders Knape och hans hustru Catharina Hegardt. När hon dog startade han internatskolan i byggnaden. Efter skolans nedläggning 1924 blev det bostadshus igen. Och idag är det ett hyreshus med två lägenheter.

      Radera