2016-11-29

En mycket ovanlig bild från Bohusläns regemente

Insänt av Lars Barkman:


Hej Gunnar!
Bifogar bild av vykort som påstås avbilda Bohusläns regemente!
Jag har försökt att få hop det men grundligt misslyckats. Så frågan är vilket regemente det är? För det kan väl inte vara I 17 eller?
Hälsningar
Lars Barkman

Vid en första anblick så tänkte jag att nej det kan det inte vara. Men så, visst är det Bohusläns regemente! Jag har aldrig sett en liknande bild så jag förstår att den ställde till det för betraktaren. Fotografen står på Fossumsidan av Bäveån Kanske ungefär där som Försvarsmuseets parkering är?

Byggnaderna är från vänster Sjukhuset och de två Underofficersbostäderna, som idag har adresserna Exercvisvägen 1 och 3. Bakom de två högra tälten ligger Tavelberget. Till höger om Sjukhuset skymtar ett hus vid Kompanivägen eller Soldatvägen.

Och minsann undrar jag om det inte kan vara regementets första "simstadion" i Bäveån i bildens högra kant?? Bilden måste vara tagen på 1910-talet. Ridhuset är ännu inte byggt. I sanning en spännande bild! //

5 kommentarer:

 1. Björn Hindrum2016-11-30 19:31

  Jag tror att bilden är tagen lite längre ner efter ån, närmare fördämningen.
  Stigen som syns på fotot finns än idag. Det går också (har gått?) en stentrappa från regementshusen ner mot "simstadion".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Eftersom man kan se en del av långsidan på Exercisv 3 så om man tar en titt på en karta i stor skala och drar ett streck längs sidan på huset så hamnar man vid Rotundan som alltså blir teoretiskt nedre gräns. Gunnars antagande ser ut att stämma bra med bildvinklarna.

   Sjukhuset var klart 1915 som får ses bortre tidsgräns.

   MVH
   Per N

   Radera
 2. Gåta:
  Var är stenen? Vad kallas denna minnessten?
  MVH / Kaj Sandberg

  SvaraRadera
 3. Om du tittar noga till vänster om Exercisvägen 1 och avsevärt hitom så står minnesstenen där. Man ser sidan av den. Har för mig att det är Svenksundsstenen som först ålacerades där.

  SvaraRadera
 4. Helt korrekt! Du har örnögon. Svensksundstenen transporterades från Backamo år 1914 och sprack då i två delar. Den fogades ihop med järnstag och placerades på åsen ner mot Bäveån som bilden visar. Eftersom ridhuset uppfördes på denna plats under 1940-talet flyttades stenen till nuvarande plats strax norr om kanslihuset. För övrigt slutbesiktigades sjukhuset i mars 1915.
  / Kaj

  SvaraRadera