2016-10-06

Riverside hänger i luften


Flera av trapporna till Riverside hänger i luften. Det är marken i norra hamnen som stadigt sjunker beroende på att det är uppfyllda markområden på de flesta ställena i hamnområdet. Man fyllde ut de grunda havsvikarna med muddermassor och bärigheten är dålig.
Både Riverside och Bohusläns museum står på pålar och riskerar därför inte att sjunka. I alla fall inte i närtid.

Museet står på 50 meter långa betongpålar. Pålarna står inte på fast berggrund utan på en tjock snäckskalsbank. På bilden markeras hamnkanalen till höger om museet med en liten båt på. När det blir översvämning (ungefär 3 - 4 gånger/år) rinner tusentals kubikmeter vatten in under museet. Detta vatten pumpas sedan ut av stora pumpar och det kan ta ett par dygn innan vattnet är borta. När vattnet sjunker blir det sättningsskador på byggnaderna.

Även brandstationen i närheten drabbas av de dåliga markförhållandena och Räddningstjänsten har länge velat bygga nytt på fast grund någon annanstans i kommunen.  //

6 kommentarer:

 1. Apropå att slänten utanför museet är så dålig. Gräv bort halva Riversideängen och anlägg en marina med bensinstation intill Bastionsgatan.
  http://www.uddevalla.se/kommun-och-politik/politik-och-demokrati/dialog-och-synpunkter/lamna-forslag/vivill-i-uddevalla/vivill/2016-09-29-marina-vid-riversideangen.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra förslag. Gräv upp skiten!

   Radera
 2. Ett mycket bra förslag!
  Uddevalla är ju en hamnstad så en marina/gästhamn nästan inne i centrum skulle sitta perfekt.
  Ove

  SvaraRadera
 3. Gästhamn hade väl kanske varit bra men marina vet jag inte om det behövs. Kommunen har ju redan svårt att fylla småbåtshamnen vid Rödön, visserligen är det en bit från centrum men det är inte så långt.

  SvaraRadera
 4. O det som ligger där vill nog ingen betala saneringen för. Gamla synder ligger där inbäddat i geggan. Stabilisera marken o låt det vara till event. Blir gott om plats för marinor när hamnen drar ut till fröland. Kommunen får fixa kajerna först innan det leks med glittriga projekt!

  SvaraRadera
 5. Kul gästhamn men bara för flatbottnade ekor och katamaraner med uppdragna stickkölar,. avloppsledningen från Ljungskile finns strax under vattenytan, strax dags att friska upp Uddevallabornas ögon för alla Uddevalla hamns synder, de finns lagrade på säker plats,,,

  SvaraRadera