2016-10-20

En oväntad vändning angående de rivningshotade husen vid Bodele

Av en ren slump upptäckte jag häromdagen att Uddevalla kommun har avstyckat en tomt kring ett av husen på Bodele. Och det har skett i mars månad i år, dvs samtidigt som debatten har rasat kring vad som skall hända med husen.

Det är visserligen inte ett av husen, som fram tills nyligen var rivningshotade, men upptäckten är ändå anmärkningsvärd och visar att det funnits tankar om att avstycka tomter och sälja alla husen på Bodele,

Huset som nu har fått en avstyckad tomt är det s.k. Lindgrenska huset. Det är det som ligger allra närmast Bodele badplats. På kartan här ovan är den gulmarkerad och har fått fastighetsbeteckningen Gustavsberg 1:33. Tomtens storlek är nu 1257 kvm. Protokollet om handlingen är daterad 2016-02-18 och senaste dateringen i ärendet är 2016-03-03. Samtidigt har ytterligare en tomt avstyckats men som inte ligger på Bodele utan intill järnvägsövergången vid Höjentorp. Det är huset Lustigkulle som fått fastighetsbeteckningen Gustavsberg 1:34. Det huset har aldrig diskuterats i den allmänna debatten om Bodelehusen.

I protokollet från avstyckningen står det om Lindgrens hus bl a detta: "Fastigheten är bebyggd med ett äldre bostadshus och har en väl etablerad tomtplats...Tomtplatsen Lindgrens berörs av kulturmiljö i form av "by-gårdstomt" bedömd som bevakningsobjekt, samt av naturvårdsområde Gustavsberg, strandskydd och riksintressen enligt 3-4 kap. Miljöbalken......tomtplatsen ges en snäv avgränsning mot stranden vilket säkerställer allmänhetens tillgång till strandområdet...De nybildade fastigheterna blir varaktigt lämpade för bostadsandamål".

Att det redan 2007 fanns tankar (eller rent av beslut?) om att avstycka tomter kring alla husen på Bodele framgår av en ansökan från Uddevalla kommuns exploateringschef Dennis Zachrisson som 2007-02-13 skriver:

"Uddevalla kommun ansöker om avstyckning från Gustavsberg 1:6. Avstyckningen innebär att nuvarande 8 st byggnader (se kartbilaga) med intilliggande tomtmark, skall bilda egna fastigheter. Avsikten med ansökan är att möjliggöra framtida försäljning av de nybildade fastigheterna".

Angående det Lindgrenska huset skriver Länsstyrelsen i ett yttrande 2015-12-09 att den har inget att erinra mot den föreslagna regleringen.

Det står nu Uddevalla kommun fritt att sälja den avstyckade tomten då kommunen äger både hus och tomt.  //

9 kommentarer:

 1. Bra jobbat Gunnar Klasson! :)

  SvaraRadera
 2. Intressant! Det finns en funktion för att hitta tomter på www.hitta.se, och även där finns aktuell tomt utmärkt.

  SvaraRadera
 3. På tiden att korten läggs på bordet.Det nystas upp både det ena och det andra. Vilka planer finns för detta område, tro?? Att allmänheten blir förd bakom ljuset är ju helt klart.

  SvaraRadera
 4. Det står kommunen lika fritt att inte sälja. Slutsatserna är sällsynt enkelspåriga.

  SvaraRadera
 5. Men varför driver de då denna debatt med öppna möten osv. när de tydligen redan har bestämt att stycka av tomten. Är det en låtsasdemokrati? Och varför bordlägga frågan om ev rivning istället skulle väl olika förslag läggas fram så Uddevallaborna kunde rösta. Ska det bli igentäppta strövområden eller ska det bli enormt dyra insatslägenheter? Otroligt rävspel

  SvaraRadera
 6. Det kan väl inte vara så att några som själva sitter i blåkulla (eller deras rygg-kliare) är intresserade av att äga något av dessa hus.
  Vi får väl se, jag tror precis vad som helst om kommunpampar.

  SvaraRadera
 7. Det finns endast en rättvisa i allt detta: låt området vara precis som det är idag! Det är vad allmänheten önskar och vill! Lyssna för en gångs skull på hur de verkliga förhållandena är. Låt hyresgästerna bo kvar i sina hem och sluta spekulera i än det ena än det andra. Området skall bevaras som det kulturområde det alltid har varit. Nu är det huset som ligger närmast vattnet och som är rivningshotat, tomt, hitta en konstruktiv lösning på detta och låt de boende få fortsätta hyra de andra husen. Lyssna! husen är inte i så dåligt skick att det inte går att bo kvar, lägg rivningspengarna på att fixa till det som måste göras och alla blir nöjda. Alt gör tomträtter, kommunen har kvar marken, sälj husen till de boende, husen skall bevaras precis som de är idag men de kan själva bekosta allt underhåll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett mycket bra förslag!
   Ove

   Radera