2016-04-15

Arkeologiska förundersökningen i kvarteret Sundberg fortsätter


Bohusläns museums arkeologer Staffan von Arbin och Thomas Bergstrand i en för dem inte helt vanlig miljö. De är båda marinarkeologer men utför också en del uppdrag på land som här vid den pågående förundersökningen i kvarteret Sundberg.
De är nu nere på 1600-talet och här i gyttjan hittade de en träkonstruktion, ben och snäckskal. Jodå träkonstruktionen syns där till vänster om den rödvita käppen. Man kan undra vad det är man hittat? Det står helt klart att den ät tillverkad av mänsklig hand.
Kempenskölds karta från 1697 är förstås en vägledning för arkeologerna.
Bild lånad från Facebook.

Pålrad under odlingslager från 1700-talet. Den mörka halvmånen ovanpå pålarna är ett åkerdike.

Den arkeologiska förundersökningen pågår ytterligare en vecka och då kommer man bl a gräva i den östra delen av kvarteret som nu är parkeringsplats.

När arkeologerna gjort sitt väntar för deras del rapportskrivning och först då kan vi få del av vad man hittat i marken i kvarteret Sundberg. När de arkeologiska grävningarna är över väntar Uddevallahem på att starta bygget av det här huset.  //

2 kommentarer:

  1. Inte helt olikt ett sjukhus eller någon annan institution.
    Ove

    SvaraRadera
  2. Ja, inte är det vackert men det är ju den designen stadsplanerarna vill ha nu för tiden. Men det kunde förstås varit ännu värre, det här huset har ju åtminstone de översta våningarna indragna och är inte helt designad för att likna en skokartong.

    SvaraRadera