2016-04-02

50 år sedan Uddevallas största skolbrand

Idag är det exakt 50 år sedan den stora branden i Kålgårdsbergsskolan. En del kallar den för gamla praktiska realskolan och det är också rätt, för det var den några år.

Bilderna i detta inlägget har skickats in av Ulf Andersson som bodde i brandstationen och hans pappa var brandman och med vid branden.
 Den 2 april var en lördag och tidigt på morgonen gick larmet. Brandkåren hade ju nära till brandplatsen och omgående fick man även kalla in borgarbrandstyrkan.
 Sannolikt hade det brunnit ett tag innan branden upptäcktes för snart var hela skolan övertänd.
Branden lockade stora åskådarmassor. Kommande vecka var påskveckan och om jag minns rätt hade eleverna påsklov. En lärare som var med var Per-Olov Widesheim, som har berättat för mig att det var ett styvt jobba att hitta tillfälliga lokaler och inte minst att göra nya scheman.  //

2 kommentarer:

  1. Glömmer aldrig känsla när man kommer gående nerför Skolgatebacken på väg till dagens första lektion och möts av synen att min skola brinner. Mycket delade känslor

    SvaraRadera
  2. Ingrid Svensson2016-04-03 08:54

    Det var på den tiden vi gick i skolan på lördag. Gick 1a året i realskolan . Vi hade vissa lektioner i byggnaden och åt i källaren . Elever på Flickskolan hängde ut genom fönstren o tittade.Senare fick vi gå i baracker som sattes upp på skolgården.

    SvaraRadera