2016-02-07

Uddevalla Folkets hus årets konstarrangör

Folkets Hus och Parker har utsett Uddevalla Folkets Hus till Årets Konstarrangör 2016. Utmärkelsen delades ut på Folkets Hus och Parkers Kulturdagar som hölls i Trollhättan Folkets Hus 5-6 februari.

– Otroligt roligt och en härlig uppmuntran, priset stärker vår ambition att jobba för att sänka trösklar och göra konst tillgänglig för alla. Vårt mål har hela tiden varit att använda huset att bli en plats för konstnärer att verka men också för publiken att ta del av konst. Vi är på god väg att lyckas, säger Simone Olofsson, verksamhetschef Uddevalla Folkets Hus.

Så här lyder motiveringen till Årets Konstarrangör:
”Med stor öppenhet och med en tanke om att många ska vara delaktiga arbetar Uddevalla Folkets Hus med en bred konst- och utställningsverksamhet. I samarbete med andra aktörer arrangerar de utställningar kring aktuella ämnen men har också skapat en utställningslokal för det lokala konstlivet.

De har med framgång drivit flera konstprojekt för barn och unga, som bygger på medskapande och som även resulterat i en konstnärlig gestaltning i huset. Parallellt arbetar de aktivt med den befintliga konsten och bjuder sina besökare på nya möten samt genomför konstarrangemang av olika slag.

Uddevalla Folkets Hus har på bästa sätt lyckats visa att konst och utställningar är en viktig del av verksamheten, som utvecklar och skapar engagemang.”

– Tack vare våra medlemmars arbete tillgängliggörs konst och kultur runt om i hela landet. Utan deras fantastiska arbete skulle Sverige vara ett mycket fattigare kulturland, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Utmärkelsen Årets Konstarrangör instiftades av Folkets Hus och Parker 2005 och delas sedan dess ut årligen. Priset delas ut till konstarrangörer inom Folkets Hus och Parker ”som på ett aktivt sätt arbetar med konst på sin hemort och gör så att upplevelsen kommer en bred publik till del”. Förutom priset, 10 000 kronor, får pristagaren ett vandringspris gjort av skulptören och konstnären Tor Svae att pryda sina lokaler med under ett år.

Tidigare pristagare:

–       Lidköping Folkets Hus, 2015
–       Kiruna Folkets Hus, 2014
–       Bomhus Folkets Hus, 2013
–       Lysekil Folkets Hus 2012
–       Hallunda Folkets Hus, 2011
–       Umeå Folkets Hus, 2010
–       Folkets Hus, kulturhuset, Trollhättan, 2009
–       Medborgarhuset, Lycksele, 2008
–       Motala Folkets Hus och Park, 2007
–       Hammarkullen Folkets Hus, 2006
–       Söråker Folkets Hus, 2005  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar