2016-02-26

Svaret på bildgåtan

Den här bilden trodde jag inte var så svår men knappast någon har gissat rätt.

Fotografen står på norra kanten av Kålgårdsberget. Husen vi ser är från höger Fredriksberg, som har givit namn åt Fredriksbergsgatan.
Huset finns kvar i dag på adress Lagmansgatan 23.
 Det andra huset långt där borta i bildens mitt är Marieberg. Det är rivet och låg på berget omedelbart väster om Rimnersvallen, som alltså ligger precis bakom Marieberg på bilden. Till vänster i bilden ser man Hedegärdebron.
I sluten av de vita radhusen längs Edingsvägen i riktning Rimnersvallen går det in en liten väg och det var här som Marieberg låg.  //

3 kommentarer:

 1. Kan inte få ihop bilden riktigt. Om fotografen står på norra kanten av Kålgårdsberget, så vad är det i så fall för berg som syns i bildens högra del. Fanns Hedegärdebron i slutet av 1800-talet och i så fall varför (Bro över vad?) Om man googlar på Fredriksbergsgatan 3, så visas ett annat hus! Mellan det lilla gula huset på Edingsvägen (Gillerstedtska huset) och ytan bort till Rimnersgatan, där "Rybergs" hus fanns/finns, är detta platsen för Marieberg? eller kandet vara "Falkhedens" hus på Hedegärde som syns?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berget till höger nära fotografen är alltså Kålgårdsbergets norra del. Under Hedegärdebron går Herrljungabanan. Sträckan Uddevalla - Vänersborg invigdes 1864. Hela banan till Herrljunga 1867. Fredriksbergsgatan 3 kan vara fel. Skall kolla det närmare. Landeriet Marieberg är det stora huset som syns på bilden. Det låg på berget strax väster om Rimnersvallen. Landeriet Hedegärde ligger utanför bilden till vänster.

   Radera
  2. Lagmansgatan 23 är adressen till Fredriksberg

   Radera